dinsdag 26 januari 2010

Delfts Blauwe "Tulpen en Tuiten"

Delfts Blauw was jaren oubollig en truttig, maar het Oer-hollandse blauw met wit is door inspiratie van beroemde ontwerpers en kunstenaars tot een hip designartikel gestegen.


Fotografe Elizabeth Kleinveld brengt ode aan Delfts blauwe tuitvaas.

Een samenwerking tussen de Koninklijke Porceleyne Fles en de Amerikaanse kunstenares en fotografe Elizabeth Kleinveld heeft geleid tot de bijzondere expositie ‘Tulpen & Tuiten’ in het historische museum in Delft.
De Koninklijke Delftsche Aardewerkfabriek ‘De Porceleyne Fles’ zag een samenwerkingsverband van haar collectie Delfts blauw en het werk van kunstenares en fotografe Elizabeth Kleinveld wel zitten en besloot de fotografe uit te nodigen voor een expositie. Jessica Wallien-van Erkel van De Koninklijke Porceleyne Fles: “Kleinveld heeft een duidelijke passie voor bloemen en weet een traditioneel object op een nieuwe, speelse manier vast te leggen. We hebben haar uitgenodigd om een bloemenserie te maken met een aantal tuitvazen uit onze Delfts blauwe collectie”.


Tulpen & Tuiten
Het resultaat mag er zijn. De expositie ‘Tulpen & Tuiten’ toont passievolle tinten die prachtig contrasteren met de koelte van Delfts blauw. Hier en daar een tikje flamboyant. Elizabeth Kleinveld: “Voor mij als buitenlandse kunstenares staat de tulpenvaas symbool voor de pracht en praal van de Gouden Eeuw. Dit icoon blijft levend mede dankzij eigentijdse interpretaties van Nederlandse ontwerpers. De tuitvaas is een object dat telkens weer intrigeert. Toen ik onderzoek deed naar de oorsprong van de vaas, kwam ik er tot mijn verbazing achter dat de vaas in de 17e eeuw niet enkel voor tulpen werd gebruikt, maar ook voor andere bloemsoorten zoals ranonkels en anjers. Dit gaf me inspiratie en speelruimte voor mijn ode aan de Delfts blauwe tuitvaas.”


De expositie is te zien van 20 maart t/m 30 juni 2010.
Voor meer informatie: www.elizabethkleinveld.com en www.royaldelft.com
De limited edition foto’s zijn te koop vanaf € 250,00.

Locatie
Koninklijke Porceleyne Fles
Rotterdamseweg 196
2628 AR Delft
Dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur