maandag 18 januari 2010

Kurk milieuvriendelijk en modern

De nieuwste generaties kurkvloeren passen weer helemaal in het moderne interieur. De natuurlijke kurkoptiek sluit mooi aan bij het eerlijke, pure wonen. Naast de bekende decoratieve kurkstructuren is er ook kurkparket met een houten toplaag. Leggen is in veel gevallen veranderd in handig ‘clicken’.

Kurk heeft een aantal positieve eigenschappen. Het is duurzaam, isolerend, hygiënisch én vriendelijk geprijsd. Dat zijn in de notendop de positieve eigenschappen van kurk. Een groot voordeel is de geluiddempende werking, waardoor bijna geen contact- en loopgeluiden worden doorgeven. Ideaal dus voor appartementen.

Kurk is een zeer milieuvriendelijke vloer. Voor de kurkwinning hoeven namelijk geen bomen te sneuvelen. De schors van de kurkeik, want dat is kurk feitelijk, groeit telkens weer opnieuw aan. Om de negen jaar kan er worden geoogst. De kurkeik zelf wordt zo’n 200 jaar.

Kleur en structuur
De temperatuur waarbij de gemalen kurk wordt geperst, bepaalt de basiskleur: lichtbruin, middelbruin of donkerbruin. De verschillende patronen en structuren ontstaan door de wijze van versnijden van de geperste kurkblokken. Naast decoratieve kurkfineren  gevlamd, gewolkt, dooraderd of impressionistisch  zijn er zelfs marmer- en granietprints. Kurk kan ook gelakt worden met kleurlak, transparant of dekkend. De kleur kunt u aan de hand van een kleurenwaaier zelf bepalen: van ingetogen naturel tot hippe trendkleuren, van zachte pastels tot felle kinderkleuren. Daarnaast zijn er nog de effectlakken zoals romantisch parelmoer en hypermoderne metallics.  Lees meer