donderdag 14 januari 2010

Noviteiten in keukenapparatuur

Hagelwitte keukenapparatuur maakt een einde aan de hegemonie van rvs, antraciet en zwart. Maar belangrijker blijft de functionaliteit. De inbouw koffieautomaat, dito biertap en de wijnklimaatkast staan hoog op de verlanglijstjes. High-end koel- en vriesapparatuur kent tegenwoordig modulaire maatsystemen. Handig, want daarmee is de inhoud beter op de grootte van het huishouden af te stemmen. Let ook op het energielabel. Koelapparatuur met het predikaat A++ verbruikt tot 45% minder energie dan een vergelijkbaar A-label apparaat. Hygiëne blijft belangrijk. Zo ontwikkelde Sub-Zero een luchtpurificatiesysteem waarin titaniumdioxide, samen met UV-licht, de groei van bacteriën remt.
Innovatie eveneens op kookgebied. Steeds meer (stoom)ovens en (combi)magnetrons zijn uitgerust met volautomatische bak- en braadprogramma’s, te programmeren op basis van ingrediënten. Liefhebbers van de snelle hap zullen blij zijn met de halogeen ‘boosterfunctie’ die de bereidingstijd soms met 60% vermindert. Halogeenstralers vinden we ook bij de combineerbare kookmodules waar dit nieuwe element wordt ingezet voor warm houden en gratineren.

En dan: de afzuigkap. Ook die wordt huiselijker. Blokvormen maken plaats voor ronde ‘lampenkap’ vormen. De nieuwste wandmodellen hebben afgeschuinde lijnen voor meer hoofdruimte boven de pannen. Voor kookeilanden zijn er overhangende vloermodellen en telescopische werkbladafzuigingen - vaak op basis van recirculatietechniek zonder afvoer naar buiten. Gelukkig verwijderen ze behalve etensluchtjes en vet nu ook vocht. Een ander nieuw snufje zijn de automatisch bestuurde afzuigkappen die communiceren met de kookplaat (Con@ctivity van Miele). Beeld: Ronde eilandafzuigkap van Küppersbusch uit de serie Platinum White Edition. Meer lezen