donderdag 2 september 2010

Warm water uit je haard

Water en vuur tegenpolen? Welnee, ze kunnen heel goed samen! Dat bewijs levert haardenbouwer Dik Geurts met de introductie van het nieuwe assortiment innovatieve houthaarden. Deze sturen de vrijgekomen warmte van het vuur naar het CV-systeem om het water daar voor te verwarmen. Een slimme besparing op de stookkosten en tegelijkertijd gezelligheid van een mooi houtvuur.

1922-j-a Lars is een CV-haard die een milieuvriendelijk alternatief biedt om het huis te verwarmen. De haard wordt aangesloten op een bestaand of nieuw CV-systeem. De opstijgende rookgassen worden gebruikt om, via de warmtewisselaar, het water dat door de CV-haard loopt te verwarmen. Vervolgens wordt dit water aan het CV-systeem doorgegeven. Op deze wijze helpt Lars de CV, het water is al voorverwarmd voordat de ketel ermee aan de slag gaat. Een reductie van de CO2-uitstoot en een flinke besparing op de stookkosten in één.

In tegenstelling tot vele andere CV-haarden heeft Lars geen buffervat nodig. De vrijstaande modellen (Lars 1100 CV en Lars 1300 CV) vragen een beperkte investering ten opzichte van inbouwhaarden en geven bovendien meer warmte af aan de ruimte. De haarden zijn een kopie van de populaire Lars-houthaarden, met het verschil dat ze geschikt gemaakt zijn voor CV verwarming.