woensdag 3 november 2010

Bijna niemand wast dekbed

De hygiëne in slaapkamers is niet zoals het zou moeten zijn. Veel mensen wassen hun dekbed bijvoorbeeld nauwelijks of nooit. Dit blijkt uit onderzoek van het Deense onderzoeksinstituut YouGoc Zapera, in opdracht van de Deense woonwinkel JYSK. Een derde van ons leven brengen we in ons bed door. Een goede nachtrust bevordert de prestaties en het welzijn overdag. Door te slapen krijgt je lichaam rust en verwerken je hersenen alle ervaringen van die dag. Sommige mensen hebben 10 uur slaap nodig, anderen hebben aan 6 uurtjes genoeg. Om goed te blijven functioneren is  een ongestoorde nachtrust echter wel essentieel. Een goed matras, dekbed en hoofdkussen zijn erg belangrijk om goed te kunnen slapen, maar ook hygiëne speelt een grote rol.

Hygiëne in slaapkamers kan beter

Uit het onderzoek van YouGov Zapera blijkt dat maar weinig mensen hun dekbed wassen. 16 % van de mensen wast hun dekbed nooit, terwijl 23% dit minder dan een keer per jaar doet. Het wassen van een dekbed is belangrijk om huisstofmijt tegen te gaan. De Deense slaapspecialist JYSK adviseert het dekbed elke 3 maanden te wassen. Naast het wassen is ook het luchten van het dekbed en kussen nodig. Dit zorgt ervoor dat de vorm van de vulling en de veerkracht behouden blijven. Een eventuele sprei mag pas een uur na het luchten op het dekbed gelegd worden, zodat het vocht kan verdampen en het dekbed luchtig en fris blijft. Uit het onderzoek  blijkt ook dat 63% van de mensen heel het jaar door onder hetzelfde dekbed slaapt. Het is beter om in de winter een warm winterdekbed te hebben en in de zomer een lichtere, omdat teveel zweet niet goed is voor de fris- en duurzaamheid van een dekbed.

Slechte nachtrust vaak veroorzaakt door verkeerd matras

Voor veel mensen is een goede nachtrust niet vanzelfsprekend. De grootste oorzaak van een slechte nachtrust is een verkeerd matras. Een onjuist matras kan het slaapcomfort verminderen en hiermee de nachtrust ruïneren. Het kiezen van een goed matras is dus erg belangrijk. De Deense woonwinkel JYSK is als Scandinavisch bedrijf slaapexpert en heeft een aantal tips op een rij gezet voor het kiezen van het juiste matras:

1. Probeer  het matras uit in de winkel voordat je het koopt.

2. Kies de juiste zacht- of hardheid van het matras dat past bij je gewicht.

3. Zorg dat het matras lang genoeg is.

4. Gebruik een topmatras dat je gemakkelijk uit kunt wassen om zo de levensduur van je matras te verlengen en het langer mooi en schoon te houden.

5. Kies het matrastype dat bij je past: een boxmatras, een springmatras of een schuimmatras.

JYSK is de expert op het gebied van slapen. Het bedrijf weet als geen ander dat het enkele weken duurt om aan een nieuw matras te wennen. Daarom biedt JYSK 100 nachten slapen garantie op al haar GOLD matrassen. Dit houdt in dat iemand een GOLD matras 100 dagen kan uitproberen en als het niet 100% bevalt om kan ruilen voor een ander matras.

Wist je dat …

  • dons een van de best isolerende materialen is vanwege de lucht die zich tussen de veertjes bevindt? Deze lucht heeft een sterk isolerende werking.
  • het dekbed 250 jaar geleden is uitgevonden in Duitsland?
  • na 17 uur wakker zijn, je prestatieniveau is gedaald tot een niveau dat vergelijkbaar is met een alcoholpromillage van 0,05?
  • 18 dagen, 21 uur en 40 minuten het wereldrecord wakker blijven is? Het record werd gevestigd in verband met een extreme-marathon.
  • het duurste dons ter wereld komt van de eidereend en dat dit het enige materiaal is dat met de hand wordt verzameld, voornamelijk in de bergen in IJsland?
  • slechts circa 20 procent van onze dromen vrolijk is? De meeste dromen gaan over verdriet, angst of boosheid. <
  • als we zo’n drie, vier jaar oud zijn, we voor het eerst zelf in onze dromen voorkomen?
  • zelfs het bescheiden licht van een digitale wekker al verstorend werkt op je slaap?

Over JYSK

JYSK (spreek uit Juusk) is de grootste woondiscounter van Europa. Sinds september 2006 is zij actief in Nederland, waar nu 44 winkels zijn verspreid over het gehele land. JYSK heeft in totaal bijna 1700 winkels in 34 landen. JYSK is opgericht in 1979 door Lars Larsen in Arhus, een stad in de streek Jutland in Denemarken.

Het logo van JYSK bevat een gans omdat veel dekbedden en kussens, belangrijke producten binnen het assortiment, zijn gevuld met ganzenveren. Iedereen moet bij JYSK terecht kunnen. Daarom biedt zij, als specialist in slapen, een brede keus aan matrassen, dekbedden en kussens. Verder bestaat het assortiment uit meubelen, bedtextiel, badkamer textiel en accessoires, tuinmeubelen en decoratie voor in huis. Het volledige assortiment – inclusief actuele prijzen – is online te vinden via www.jysk.nl.