woensdag 3 november 2010

Nominaties Thonet Mart Stam prijs

Beesd, 3 november 2010 – De jury van de Thonet Mart Stam prijs, welke op 25 november 2010 voor de vierde maal wordt uitgereikt, heeft uit 23 inzendingen vier nominaties geselecteerd. De nominaties zijn geadopteerd door de jury en worden de komende maand verder uitgewerkt. De Thonet Mart Stam prijs is een aanmoedigingsprijs voor ontwerpers, met als doel een vernieuwend stoelontwerp te realiseren voor de projecten- en consumentenmarkt. De prijs is een initiatief van Thonet en het tijdschrift ‘de Architect’. De winnaar krijgt een bedrag van 5.000 euro en de Thonet Mart Stam Award en wordt opgenomen in de Thonet EXP collectie. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op 25 november 2010 in De Bazel te Amsterdam worden de genomineerde ontwerpen gepresenteerd en kiest het publiek de winnaar van de Thonet Mart Stamprijs 2010.

Genomineerden

thonet
Slede stoel door Dirk van Berkel

De Slede stoel is gemaakt van gelamineerd hout en is licht van gewicht waardoor hij prima geschikt is voor scholen. De combinatie van strakke en zachte vormen geven de stoel een vriendelijk uiterlijk. Verschillende varianten zijn mogelijk: zo kan hij in hout, stof, kunststof en met polyesterlak worden uitgevoerd.

Chair Ply X door Marcel Klever
De Chair Ply X is een demontabele stoel die bestaat uit zes losse onderdelen van berken multiplex. De zitting, die naar wens kan worden gestoffeerd, verbindt de onderdelen van de stoel. De stoel wordt met slechts een paar schroeven gemonteerd.

Spanstoel door Tiddo de Ruiter
De lichte, stapelbare Spanstoel bestaat uit twee frames (de zijkanten van de stoel), waar de zitting en rugleuning overheen worden geschoven. Twee houten spanners worden met een hamer op hun plek geklopt. Ze duwen de frames uit elkaar en zetten de rugleuning en de zitting onder spanning.

Kniq door Stan Wagter
De Kniq is een minimalistische stoel met een ergonomische zit. In het aluminium frame zijn scharnierpunten opgenomen, die doorbuigen als op de stoel wordt gezeten. Hierdoor krijgt de stoel een comfortabele vorm die zich aanpast aan de zitpositie. Bij opstaan veert de stoel automatisch terug.

Jury
De jury van de Thonet Mart Stamprijs 2010 wordt gevormd door Bertjan Pot (Studio Bertjan Pot), Wieki Somers (Studio Wieki Somers), Carlijn Kriekaard (bearandbunny) en jury-secretaris Harm Tilman (de Architect).