donderdag 23 december 2010

Duurzame barbecue wint internationale prijzen

De duurzame barbecue OlympiQ, een ontwerp van industrieel ontwerper Frans Schrofer, heeft twee prestigieuze internationale designprijzen gewonnen. Het gaat om de Amerikaanse Good Design® Award 2010 van het Chicago Athenaeum en de Duitse Interior Innovation Award 2011.

De OlympiQ, die zijn naam te danken heeft aan zijn fakkelachtige vorm, is uniek ten opzichte van gewone barbecues vanwege de multifunctionele toepassingen ervan. Zo kun je hem binnen en buiten gebruiken om te grillen en te wokken, maar je kunt hem ook inzetten als sfeerhaard – voor warmte en licht. Voor het binnengebruik wordt er een bio-ethanol reservoir bijgeleverd.

OLYMPIQ-flames---high-res-jpg

Milieuvriendelijk
De OlympiQ produceert vuur, maar geen rook. Dit is mogelijk door de toepassing van een optimale houtvergassingstechniek. Hij maakt gebruik van minder dan een halve kilo hout in plaats van de gebruikelijke twee kilo, een flinke winst voor het milieu. Tegenover dit lage houtverbruik staat een opbrengst van maar liefst 5 kW aan warmte, ideaal voor grillen, wokken en tepanyaki.

Schrofer paste de hoog-rendementstechnologie voor houtvergassing van Philips toe, die oorspronkelijk werd ontwikkeld als kooktoestel voor Derde-Wereldlanden als India en Afrika.

Doordat de OlympiQ zijn eigen energie genereert, heeft hij geen stopcontact nodig. Een thermo-geleidend Peltier-element transformeert de warmte tot elektrische energie waarmee een accu wordt opgeladen, die op zijn beurt weer de luchtstroommotor aandrijft en zo zorgt voor een optimale verbranding van het hout.

De OlympiQ wordt geproduceerd door Nederlands fabrikant Safretti, voor wie Studio Schrofer al eerder de Prometheus-collectie sfeerhaarden ontwierp. Hij kreeg daar in 2008 de North Sea Pearl voor.