maandag 6 december 2010

Hart voor het milieu…? Stook hout!

Levend vuur is trend. En loopt in tred met de verstedelijking van Nederland. Tussen al dat stadse leven, in nieuwbouwwijken en zelfs in appartementen smachten we naar vuur. En volkomen onverwacht sluit de overheid daarbij aan. Waar vroeger gemeentes open haarden weerden wordt nu opgeroepen tot het stoken van hout. Want door technologische innovatie blijkt hout stoken milieusparend! Kachels en haarden gestookt op hout maken gebruik van hernieuwbare energie. Bovendien is hout een CO2 neutrale brandstof.

yuna

Het is de nieuwste generatie houtkachels en haarden die het vuurtje van de verhitte anti-discussie volledig blust. Qua rendement en uitstoot laten deze kachels en haarden zich niet meer meten met die van vroeger. Waar de ‘oude’ open haard slechts 15% rendement oplevert omdat de meeste warmte ontsnapt via de schoorsteen, bereiken de houtkachels en haarden van nu een rendement tussen de 60-80%. De uitstoot van schadelijke stoffen is dus veel lager. De oude haard stoot zo’n 15 keer meer CO2 en 50 keer meer fijnstof uit dan de houtkachel. En ‘fout stoken’, zoals bij oude open haarden snel gebeurde, kan met de nieuwe versies niet meer.

Haard- en kachelproducent Dik Geurts investeert met innovaties voor houtkachels en het winnen van hernieuwbare energie al jaren in het milieu. Hout als hernieuwbare energie is onuitputtelijk, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen als olie, aardgas of steenkool. Hout als brandstof wordt vernieuwd in dezelfde periode als het wordt gebruikt. Daarnaast kan het restproduct as worden gebruikt als compost.

Hout is een schone brandstof: bij de verbranding van een boom komt nagenoeg dezelfde hoeveelheid CO2 vrij als de boom door middel van fotosynthese heeft opgenomen. Hout draagt daarmee dus niet bij in de stijging van CO2 in de atmosfeer. Verrotting van hout brengt evenveel CO2 in de atmosfeer als verbranding, met het verschil dat bij verrotting methaangas vrijkomt dat schadelijk is. Methaangas wordt bij het gebruik als brandhout verbrand. Al met al stevige argumenten waarmee wordt aangetoond dat stoken op hout vooral een milieubewuste keuze is.

Efficiëntie en schone verbranding zijn belangrijke eigenschappen van de nieuwe haarden en kachels van Dik Geurts. De toestellen hebben een vlakke stookbodem (dus geen rooster, zoals bij een open haard) waar de as op kan blijven liggen. Deze vlakke bodem met as zorgt voor goede isolatie. Doordat de verbrandingskamer van alle toestellen perfect is geïsoleerd, worden de rookgassen via een vernuftig labyrint weggeleid. Door de hoge verbrandingstemperatuur worden stoffen die vrijkomen schoon verbrand en is er sprake van optimale warmte.

Innovatie in nieuw design

Alle modellen houtkachels en haarden van Dik Geurts zijn volgens strenge normen CE en Din+ gekeurd en behoren tot de absolute top als het gaat om innovatieve verbrandingstechniek. Dankzij ongekend hoog rendement en lage uitstoot vormen ze dé trend in verwarmingstechniek. Helemaal van nu zijn de verschillende uitvoeringen waarin de kachels en haarden leverbaar zijn. Van klassiek of romantisch, tot stijlvol strak design. Dus ook qua looks past de nieuwe haard zich helemaal aan bij de eisen en wensen van nu.

Advies verkoopprijs: Yuna vanaf € 3.485,00.

Verkoop- en productinfo: Dik Geurts Haardkachels B.V.,

tel: +31 (0) 26.319.53.19 of kijk op www.geurts.nl.