dinsdag 31 mei 2011

Duurzaam tuinieren steeds populairder

Mensen zijn in hun tuin meer en meer op zoek naar de beleving van de natuur. Duurzaam tuinieren en het kweken van eigen groente en fruit worden dan ook steeds populairder. Deze ontwikkeling past in de tuintrends voor 2011 waarbij een groene en natuurlijke tuin centraal staat.
 tuinfun 
De kern van duurzaam tuinieren is het samenwerken met de natuur. Planten, struiken, vogels en insecten krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen tot volwassen organismen. Deze benadering van de tuin versterkt de organische kringloop en realiseert een gezonde bodem en een gezonde tuin vol leven.

Groen en natuurlijk
Stichting Tuinplezier signaleert dat steeds meer mensen actief bezig zijn met duurzaam tuinonderhoud. Willem van Veenendaal, voorzitter van Stichting Tuinplezier: “Wij zien dat er steeds meer vraag is naar manieren en producten om de tuin op een duurzame manier te onderhouden. Milieuvriendelijke producten worden vaker verkocht en bij het ontwerpen van tuinen kiest de consument voor blijvende, slijtvaste planten. Allemaal zaken die garant staan voor een groene en natuurlijke tuin.”

Zelf kweken
De opkomende trend om zelf groente en fruit te kweken, sluit naadloos aan bij de keuze voor groen en natuurlijk in de tuin. De meest gehoorde redenen om zelf actief aan de slag te gaan met het kweken van groente en fruit zijn: het is gezond en vers, het is lekker en het is een leuke activiteit die voldoening geeft. Willem van Veenendaal: “Niet alleen de moestuin is helemaal terug van weggeweest, men kweekt tegenwoordig ook groente en fruit op kleine oppervlaktes zoals op het balkon. We zien een grote stijging in de vraag naar fruitboompjes en groenten die in potten en bakken geteeld kunnen worden.” Een groentetuin is bijvoorbeeld al effectief vanaf een paar vierkante meter met ongeveer een half uur onderhoud per week. Startende kwekers van groente en fruit vinden op tuinfun.nl tips en trucs voor een mooie oogst. In de online tuincommunity tuinfan.nl kunnen kwekers in contact komen met andere tuinierders en vragen en tips uitwisselen.

Meer Tuin