donderdag 5 mei 2011

Romantiek in een vaas

Ambachtelijk geteelde zomerbloemen

Hollandse zomerbloemen zijn vanaf mei volop verkrijgbaar zijn. Het is de benaming voor een groep bloemen die op traditionele en ambachtelijke wijze op (akker)land wordt geteeld. Zonnebloemen en dahlia’s zijn misschien de bekendste zomerbloemen van eigen bodem, toch zijn er ruim 200 andere soorten in de meest uiteenlopende kleuren. Zomerse veldboeketten zorgen voor pure zomerromantiek in huis of op de terrastafel.

002-26396_10cm

Ambachtelijk

De teelt van zomerbloemen vindt voornamelijk op het veld plaats. De invloed van zon, weer en wind is daardoor sterker dan voor bloemen die in een kas worden gekweekt. De houdbaarheid is mede daardoor ook optimaal. Vaak worden zomerbloemen nog ambachtelijk geteeld en met de hand geoogst. In Nederland zijn er ongeveer 2.000 kwekers die continu ‘te velde zijn’ om te beoordelen hoe de kwaliteit van hun zomerbloementeelt zich ontwikkeld. Op het juiste moment worden de zomerbloemen op het land gesneden en naar de Nederlandse bloemenveilingen gebracht. Daar worden de zomerbloemen door bloemisten en marktkoopmannen ingekocht en zijn ze vervolgens voor iedereen verkrijgbaar. Hollandse zomerbloemen kunnen een vaasleven van twee tot drie weken hebben.

018-26305_10cm

Creatief met zomerbloemen

Zomerbloemen voelen zich ‘thuis’ in elke vaas. Met een bijzondere vaas geef je een boeket een extra bijzondere uitstraling. Wanneer je een vaas bijvoorbeeld in een rieten mandje zet, krijgt je het boeket een extra landelijke uitstraling. Een tableau met glazen flesjes of champagneglazen geeft juist een extra feestelijk effect. Welke vaas je ook kiest zomerbloemen behoeven geen speciale verzorging. Belangrijk is dat de bloemen in helder water en een schone vaas staan. Wanneer je de stelen met een mesje schuin afsnijdt, kunnen de bloemen makkelijker water opnemen. Voor de beste verzorgingstips raadpleeg je natuurlijk je eigen bloemist!

Meer informatie en inspiratie over bloemen vind je op www.mooiwatbloemendoen.nl.