dinsdag 31 mei 2011

Winnaars HEMA ontwerpwedstrijd 2011 bekend

Vandaag zijn in het hoofdkantoor van HEMA in Amsterdam, de prijswinnaars van de 24e editie van de HEMA ontwerpwedstrijd bekendgemaakt. De vakjuryprijzen gaan dit jaar naar drie studenten van de Technische Universiteit in Delft. Astrid Bontenbal, Vivian Baas en Owen Thijssen zijn door de vakjury unaniem verkozen tot de winnaars. Met hun ontwerpen voldoen zij ruimschoots aan de opdracht van dit jaar: ‘sport en spel’.
Lekker buitenspelen bleek de grootste inspiratie voor de deelnemende studenten. Bouwen met grote blokken, met een speurtocht op avontuur op straat of in het park en allerlei manieren om balspellen leuker te maken. Een recordaantal studenten ging de uitdaging aan. Er werden in totaal 417 ontwerpen ingezonden. De jury bekroonde drie ontwerpen met een eerste, tweede en derde prijs en gaf vijf ontwerpen een eervolle vermelding. Astrid Bontenbal reageerde enthousiast op haar eerste prijs: ‘ik had het totaal niet verwacht, helemaal super’.

tjelp

1e prijs: tjielp van Astrid Bontenbal
Met deze fraai vormgegeven vogeltjes kun je heel eenvoudig een speurtocht uitzetten in het bos. Het vogeltje zet je met staartknijpers vast aan een tak en in de bek en staart passen kaartjes met opdrachten. ‘Dit is precies wat we bedoelen met bijzondere eenvoud. Hier wordt iedereen blij van’, aan het woord is Rob van Thiel, hoofd conceptontwikkeling en styling HEMA. ’De tjielp is een vrolijk vogeltje en geeft een speurtocht een optimistisch karakter. Dit speurtochtpakket is ook uiterst geschikt voor kinderfeestjes’.

safari

2e prijs: foto safari van Vivian Baas
‘Foto safari legt een link tussen twee gebieden waar HEMA de laatste jaren steeds actiever is geworden: het zeer uitgebreide assortiment ‘foto’ en de HEMA website. ‘Dit ontwerp straalt van simpelheid, maar de mogelijkheden zijn ongekend’, aldus Frederik van Heereveld, jurylid.

basket

3e prijs: verkeersbordbasket van Owen Thijssen
De verkeersbordbasket kan eenvoudig aan elk verkeersbord worden opgehangen, waardoor iedereen zijn eigen basketpleintje kan maken. De verkeersbordbasket is zo ontworpen dat er geen klemmen, schroeven of iets dergelijks nodig zijn om hem op te hangen. Het concept past heel mooi bij het idee dat jongeren zelf zorgen voor een speelvoorziening. Jurylid Peter van der Veer: ‘dit product provoceert, is vernieuwend en echt urban’.

Eervolle vermeldingen en publieksprijs
Veerle van ‘t Hullenaar (de veldmannen), Mark Voogd (meidenscheenbeschermers), Imke Höhler (het grote vouwboek), Laura Schokker (kegelhoezen) en Pauline Wout (koekhapset) kregen voor hun ontwerpen een eervolle vermelding van de jury. Deze ontwerpers maken met hun ontwerpen nog kans op de publieksprijs, die begin september wordt uitgereikt. Vanaf 20 juni aanstaande kunnen alle HEMA klanten gedurende twee weken weer hun stem uitbrengen voor de publieksprijs van de HEMA ontwerpwedstrijd via de website www.hema.nl/ontwerpwedstrijd.. De jury heeft in totaal twintig ontwerpen genomineerd waar het publiek zijn voorkeur over kan uitspreken.

Van ontwerp in schap
De HEMA ontwerpwedstrijd bestaat al meer dan 25 jaar en is gestart om studenten van ontwerpopleidingen de kans te geven ervaring op te doen met een praktijkopdracht. Dit bleek succesvol en jaarlijks keerde de HEMA ontwerpwedstrijd terug.
Naast de publiciteit voor de winnaar, kijkt HEMA altijd naar de mogelijkheid om een of meerder inzendingen in productie ten nemen en te verkopen in een van de - inmiddels - meer dan 550 filialen in binnen- en buitenland. Bij de beoordeling van de inzendingen wordt niet alleen gekeken of het ontwerp van een bijzondere eenvoud is, maar ook of deze begrijpelijk, eigenzinnig en actueel is. Ook het duurzaamheidaspect wordt meegenomen: is een product sterk en gaat het lang mee en is het gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten? Vier ontwerpen van de wedstrijd van vorig jaar liggen momenteel in de HEMA winkels; de Vrachtpatser, de HEMAnd, de Traktatieprikkers en de Speurneus.

vracht

traktatie