woensdag 29 juni 2011

Modieus tuin-mozaïek van Spijkers&Spijkers

Mode en meubels horen bij elkaar. Zo hebben vrijwel alle bekende modelabels inmiddels ook een home-collectie; van Armani tot Versace, van Missoni tot Kenzo. Nooit eerder ontwierpen de Nederlandse tweelingszussen Truus en Riet Spijkers een meubel. Tot nu toe. Voor Gelfort tekende Spijkers&Spijkers de speelse Tangram-collectie: een grote vierkante poef, opgebouwd uit 7 losse delen waarmee eindeloos gevarieerd kan worden. Uiteraard in een modieus jasje.

spijkers

Tangram is een Chinese puzzel die ook in Nederland vrijwel iedereen kent. De basis is een vierkant, dat bestaat uit 7 geometrische figuren: grote en kleinere driehoeken, een vierkant en een ruitvorm. Hiermee zijn oneindig veel motieven te leggen; vooral mensen en dieren. Dankzij Gelfort kan er nu ook buiten Tangram gespeeld worden.

Grafisch spel
Dat Spijkers&Spijkers koos voor een strak lijnenspel is voor kenners geen verrassing. Typerend voor de authentieke stijl van hun kleding zijn ontwerpen met een sterke, grafische vlakverdeling en doorgaans gedurfd kleurgebruik. Ze volgen in hun werk vaak de zogenaamde Gulden Snede, een ook door schilders veelgebruikte vlakverdeling, die leidt tot de ideale vorm. Spijkers&Spijkers streeft naar innovatieve, maar tegelijkertijd tijdloze ontwerpen. En laat dat nu net óók de filosofie zijn van Gelfort: het maken van sterke, kwalitatief hoogwaardige tuinmeubelen die zowel eigentijds als tijdloos zijn. En waar functionele details het verschil maken.

spijkers1

Zachte schuimpjes
Het complete Tangram-vierkant met 7 elementen meet 200 bij 200 cm en is 53 cm hoog. De elementen zij ook los te koop. Bijpassend is een even lage, vierkante Tangram tafel ontworpen (71 x 71 cm); in bamboe, FSC-hout of wengé. Tangram is er naar keuze volledig gestoffeerd, of met houten blokpootjes.

De Tangram poefjes hebben een zachte schuimvulling; van ‘gewoon’ polyether of de iets luxere variant met Wetcare schuim. Voor buitengebruik is de Sunbrella stof ideaal: ademend, zonwerend, water- en vlekafstotend. Een extra afdek- of regenhoes is verkrijgbaar. Oók in het kleurrijke dessin Kitty, naar de bekende jurk van Spijkers&Spijkers.


Tentoonstelling
Op dit moment presenteert het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem een overzichtstentoonstelling van het werk van Spijkers & Spijkers. De tentoonstelling, getiteld ‘The Mirror has Two Faces', bestaat uit collecties die het modeduo de afgelopen tien jaar heeft ontworpen. Ook de Tangram-collectie van Gelfort staat erbij! De tentoonstelling loopt nog tot en met 21 augustus.

Voor meer informatie: www.gelfort.nl

nix