woensdag 16 november 2011

Ledverlichting

Ledverlichting duikt op steeds meer plaatsen op, nu een breed publiek de voordelen ervan lijkt te ontdekken en de prijzen steeds verder omlaag gaan. Het is wordt zowel financieel als functioneel steeds aantrekkelijker om voor led te kiezen en op die manier uw woning of bijvoorbeeld de tuin te verlichten.

Ledverlichting zorgt daarbij voor een aantal voordelen ten opzichte van conventionele verlichting, waardoor het verstandig is om hier in ieder geval eens goed naar te kijken. Wellicht kunt u overstappen op led, of er rekening mee houden bij de aanschaf van nieuwe verlichting, voor binnen of buiten.

ledverlichting

Opkomst van led
De opkomst van led is niet bepaald snel gegaan, maar de laatste jaren lijkt het in een stroomversnelling terecht gekomen te zijn. Al in 1920 werd er door Oleg Losev een ontdekking gedaan die we tegenwoordig kennen als ledverlichting. Pas in 1962 wist deze techniek enigszins voor te breken, vanwege de doorontwikkeling van Nick Holonyak. Hij bracht ons destijds de eerste werkende led, al heeft het grote publiek er natuurlijk pas veel later kennis mee gemaakt. Pas de laatste jaren zijn we massaal led gaan toepassen voor de verlichting. Om die reden heeft de Nederlandse Taalunie er dan ook voor gekozen om niet langer LED (Light Emitting Diode) als afkorting, maar ‘led’ als woord te schrijven.

Duurzaamheid van led
De duurzaamheid van ledverlichting biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van conventionele lampen. Zo kan een led lamp tot wel 50.000 branduren bieden, mits de warme in de lamp goed wordt afgevoerd. Wanneer dit niet het geval is gaat de levensduur er snel op achteruit. Daarnaast is het ook van belang dat de elektronica zelf van een goede kwaliteit is. Over het algemeen zal een led lamp dus beduidend langer mee gaan dan bijvoorbeeld een gloei- of een spaarlamp.

Buitenverlichting steeds populairder
Nu het grote publiek steeds meer kennismaakt met de voordelen van led verlichting neemt ook het aantal praktische toepassingen toe. Zo zien we bijvoorbeeld dat steeds meer mensen hun tuin op een sfeervolle manier verlichten met behulp van led. Dit is onder andere mogelijk vanwege het feit dat er allerlei warme kleuren mogelijk zijn, om bijvoorbeeld te zorgen voor een prettige sfeer tijdens een zwoele zomeravond. Daarnaast is het met behulp van led verlichting mogelijk om de mooiste elementen van uw tuin op een energiezuinige, maar effectieve manier te verlichten.

Buitenverlichtingzaak.nl.