dinsdag 8 januari 2013

Vrouwen gevoeliger voor (gebrek aan) daglicht

Onderzoek van VELUX® bevestigt verschillen tussen man en vrouw

Liefst 85% heeft in deze donkere dagen wel eens last van het spaarzame daglicht, maar vrouwen nog net iets meer dan mannen. Dat, en enkele andere opmerkelijke conclusies leren we uit een onderzoek* van VELUX® bij 1.000 Belgen naar het effect van daglicht – of gebrek daaraan - op verschillende facetten van het dagelijkse leven.

velux-daglicht

Moe en lusteloos? Concentratieproblemen? Prikkelbaar? Veel kans dat u te vaak of te lang in een (te) duistere omgeving vertoeft. Daglicht beïnvloedt ons leven meer dan je zou denken. VELUX peilde bij duizend Belgen tussen de 25 en 65 jaar naar de invloed van daglicht op hun dagelijks functioneren. Daglicht, als natuurlijke bron van leven, associëren we vooral met de zon, energie, gezondheid, welzijn en gewoon ‘goedgezind zijn’.

Ruim 8 op de 10 Belgen geven aan dat ze in een omgeving met veel daglicht zowel beter functioneren als beter gehumeurd zijn. Niet verwonderlijk dus dat in de herfst en de winter de ongemakken oplopen, met als piekmaand november (64%) en met uitlopers tot in februari (45%). Kunstlicht kan dat niet compenseren, zo vindt 80% van de ondervraagden. Wel heeft een gebrek aan natuurlijk daglicht sneller een grotere negatieve impact bij vrouwen dan bij mannen.

Zo zien we duidelijke verschillen bij de ongemakken die duistere dagen met zich meebrengen: vrouwen zijn sneller ‘vermoeid en lusteloos’ (67% vs 56%), hebben vlugger een ‘dipje’ (65% vs 56%) en een groter koudegevoel (53 vs 39%). Wanneer we op het werk te weinig daglicht ervaren zien we dezelfde euvels opduiken, met dit verschil dat mannen dan weer vlugger prikkelbaar zijn tegenover klanten of collega’s (26% vs 18%).

Maar ook in de manier waarop we oplossingen zoeken zijn vrouwen anders dan mannen. 50% van zowel vrouwen als mannen gaan de winterblues te lijf door zo veel mogelijk buiten te zijn als het nog licht is. Daarnaast gaan 31% van de vrouwen zich focussen op ‘gezond eten’, tegenover 23% van de mannen. Vrouwen zoeken bovendien meer hun heil in voedingssupplementen (27% tegen 20%). En 16% gaat sporten om de winterse ongemakken van zich af te schudden, daaronder dubbel zoveel mannen (22%) als vrouwen (11%).

En…last but not least: de impact van het licht op het libido. Slechts 10% van de dames vindt dat het daglicht weerslag heeft op hun libido, tegen 17%, van de heren.

gratis woonbrochures