vrijdag 10 mei 2013

De Colonial Chair - Wanscher's topstuk


Ole Wanscher's Colonial Chair is vandaag nog net zo relevant als 63 jaar geleden. Met zijn minimalistische en functionele benadering van meubelmakerij creëerde Ole Wanscher een klassieker. Een duurzaam ontwerp van topkwaliteit. De stoel, geproduceerd door Carl Hansen & Søn, wordt nu gezien als een van de meest gezochte Danish Design-collector's items.

Carl-Hansen-&-S0n

In 1949 ontwierp meubelontwerper en professor Ole Wanscher een stoel die later uit zou groeien tot zijn meest beroemde meubelstuk: de Colonial Chair. De stoel, waarin invloeden zijn te zien van zijn opleiding bij Kaare Klint, een van de andere grote meubelontwerpers van die tijd, is kenmerkend voor zijn opvattingen over klassiek ontwerp. Door zijn voorkeur voor tijdloze, lichte ontwerpen is de stoel vandaag nog net zo relevant als 63 jaar geleden.

Knud Erik Hansen, CEO bij Carl Hansen & Søn: “Deens modernisme is op dit moment erg populair. Het straalt vakwerk en duurzaamheid uit en de minimalistische ontwerpen passen goed bij deze tijd, waarin we weer op zoek zijn naar eenvoud. De Colonial Chair is een klassieker die elegantie en lichtheid uitstraalt, precies volgens het moderne idee van 'less is more'.”

De naam komt voort uit de fascinatie die Wanscher had voor meubelontwerpen uit 18e-eeuws Groot-Brittannië en het koloniale tijdperk. De Colonial Chair is een ode aan klassieke conservatieve trends, maar past toch goed in een modern interieur. Het is een waar collector's item geworden, waar verzamelaars over de hele wereld jacht op maken.