donderdag 4 juli 2013

Kokke stoelen; moderne techniek, ambachtelijk materiaal- gebruik en verfijnde vormgeving

In 1987 al door Ruud Jan Kokke ontworpen, maar sinds september 2011 in de Spectrum collectie: de Kokke eetkamerstoel met en zonder armleuning en de Kokke fauteuil. De combinatie van moderne techniek, ambachtelijk materiaal gebruik en verfijnde vormgeving maken dat deze ontwerpen prima passen tussen de klassiekers van Martin Visser en nieuwe ontwerpen in de Spectrum collectie.

kokke-stoelen-1

Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft zowel de fauteuil als eetkamerstoel in de meubelcollectie opgenomen. In het boek "the furniture collection Stedelijk Museum Amsterdam" wordt de fauteuil beschreven als de evolutie van de 'red and blue' stoel van Rietveld. 

kokke-meubelen-1

kokke-stoelen-3

De Kokke modellen hebben een stevig eiken frame. De zitting en ruglatten, gemaakt van buigzaam essenhout, kruisen elkaar en zijn ingelegd in de voor- en achterregels. De materiaalkeuze geeft de stoel een sobere uitstraling met een verrassend zitcomfort. 

De Kokke modellen kunnen in diverse afwerkingen geleverd worden: blank of gebeitst in whitewash, leem of zwart en zijn altijd afgewerkt met een transparante lak.

Koningin Maxima is fan!

kokke-maxima

Het Koningspaar was donderdag 30 mei tijdens de Koningstour door Nederland op bezoek in Oosterbeek (woonplaats van Ruud-Jan Kokke) waar zij ontvangen werden op het 'Kunstplein'. Daar bezochten zij ook de tentoonstelling van Kokke. Koningin Maxima ging spontaan zitten op een van

zijn ontwerpen: "Als je me een keer als model nodig hebt moet je het zeggen."