dinsdag 10 september 2013

De bijzondere functie van de bar en de barkruk

Barkrukken zijn hip. Barkrukken vragen weinig ruimte en als je veel ruimte hebt stralen ze al snel iets informeels uit. Mensen die op zoek zijn naar design barkrukken gebruiken deze bijna altijd voor de keuken. Er is dan een kookeiland aanwezig met een verlengstuk voor een bar, het aanrecht is een stuk verlengd of omdat er weinig ruimte is hebben mensen een oplossing gevonden door een bar aan een muur te maken waar je samen aan kan eten. Uiteraard kan je ook bartafels  kopen, maar wij merken dat in verhouding mensen hier toch niet snel voor kiezen als oplossing in een woonhuis.

DieKramereyEggenburg03

Iedere barkruk heeft voor en – nadelen. Zo heeft men vaak het idee dat een niet-verstelbare barkruk minder wiebelt. Ergens klopt dit natuurlijk ook wel want een verstelbare barkruk staat op 1 poot en bestaat uit 2 delen. De verstelbare barkruk is daarnaast ook draaibaar dus dan is er altijd sprake van ‘meer bewegelijkheid’. De verstelbare barkruk heeft echter wel een aantal voordelen. Zo kan je de barkruk voor ieder gezinslid op de juiste hoogte zetten. Hoeft er niet met de kruk geschoven te worden want je draait het zitvlak naar je toe, gaat zitten en draait zo op je plek.

En het fijne van een verstelbare barkruk is dat je deze met een feestje gewoon even bijschuift. De Stone SG van Midj is hier uitermate geschikt voor. Wanneer ik mensen dit vertel in de showroom is dat vaak een extra voordeel van een verstelbare barkruk waar nog niet aan gedacht was.

Vaak wordt de bar ook gebruikt als het centrale punt van het huis. Er wordt een snel ontbijt naar binnen gewerkt, de krant even gelezen, de kinderen maken er nog even hun huiswerk terwijl mama staat te koken of het hele gezin hangt lekker om de bar om de dag door te nemen. Met andere woorden die bar met die barkrukken heeft een bijzondere functie gekregen.

Tip: Hoe hoog moet een barkruk zijn?

De ideale barhoogte is 90 – 110 cm. Om prettig te zitten op de barkruk mag het verschil tussen de bovenkant van het bar blad en de zithoogte max. 30 cm zijn. De standaard hoogte is 75 cm bij niet-verstelbare barkrukken en 80 cm bij verstelbare varianten. Is de bar hoger dan 90-110 cm, dan zijn er natuurlijk barkrukken met zithoogte hoger dan 80 cm. Wil je weten hoeveel barkrukken er om de bar heen kunnen ? Houd een ruimte van 60 cm per persoon aan om comfortabel te kunnen zitten en genieten.

Tot de volgende keer!

Groetjes,
Anne de Jongh

Medeoprichter van Direct Design

gratis woonbrochures-3