vrijdag 1 november 2013

Inpakken met stof wint designprijs

Vandaag is in het Fries Museum de winnaar van de Re-use designwedstrijd bekendgemaakt. Gordijnenfabrikant A House of Happiness daagde Nederlandse MBO- en HBO-studenten uit een mooie herbestemming te vinden voor het stoffen snijafval. Met 105 inzendingen en drie terechte winnaars als resultaat!

Bij de productie van de 250.000 gordijnen die A House of Happiness jaarlijks maakt, komt logischerwijs ook snijafval kijken: bij elkaar 100.000 meter stof om precies te zijn. Zonde, vindt ook A House of Happiness, die met dit mooie textiel liever iets goeds ziet gebeuren. Maar wat? Voor de invoer van frisse ideeën schreven ze een designwedstrijd uit onder studenten van MBO- en HBO designopleidingen. De uitdaging: met het restmateriaal een product maken dat A House of Happiness ook echt in productie kan nemen!

De jury van textiel- en ontwerpspecialisten, voorgezeten door trendwatcher Monique van der Reijden en bestaande uit Victor Le Noble, directeur Tuttobene, Anita Scheper, eigenaresse van ontwerpbureau Esté Vision, Mascha Bos, hoofd inkoop en productontwikkeling A House of Hapiness en Libelle-stylist Marit Saladini-Platjouw, beoordeelde de 105 inzendingen op originaliteit, uitvoerbaarheid, creativiteit en passie voor textiel.

re-cover

Het ontwerp dat op alle vlakken uitblinkt is van de hand van Karin Leentjes, eerstejaars student aan de Academie Minerva in Groningen. Zij ontwierp Re-Cover, een cadeauhoes geïnspireerd op traditionele Japanse inpakkunst, waarin vierkante stukken stof worden gebruikt. Waar gewoon inpakpapier niet duurzaam is, zijn de hoezen van Leentjes niet alleen decoratief en functioneel, maar maken ze je ook op een vrolijke manier bewust van hergebruik.

De tweede prijs is voor Maerle Fleur Kolk (Mode & Design Friesland College), die een ‘gordeldier’ ontwierp: een vrolijke knuffel in de vorm van een uil die aan de autogordel een gezellig en zacht vriendje voor op de achterbank is. Ook de derde prijs gaat naar een ontwerp voor de kleintjes: het Place-kussen van Lotte Ooms (Koning Willem 1 College in Tilburg) is een educatief dienblad waarmee kinderen leren om zelfstandig en netjes te eten.

Naast klinkende geldprijzen, is de mooiste beloning de in productie name van de winnende ontwerpen. Dat is een goed begin van een designcarrière en een leuk vooruitzicht voor ons: wij pakken onze cadeaus volgend jaar graag in met Re-Covers!

Bron: Perscentrum Wonen