woensdag 27 november 2013

Leonard Spruit Presenteert ‘L6 Chair’

Genomineerd voor de ARC13 Stoelontwerp Awards.

Leonard E.X. Spruit
Afgekort heet de jonge vormgever en estheet Lex. Studerend aan  het Hout- en Meubileringscollege maakt hij intensief kennis met alle eigenschappen  houtproducten en facetten van het ambacht. Hij vindt het jammer dat ambachtelijke producten vaak erg duur zijn. Waardoor maar een  kleine groep mensen zich hiermee laat bedienen. Om goed ontwerp en hoge kwaliteit beter beschikbaar te maken, verdiept Lex zich in industriële technieken. Dit is goed terug te zien in de 'L6 Chair'. Het ontwerp van deze stoel laat zien hoe met moderne technieken een uiterst duurzaam product tot stand komt.

l6chair-01


ARC 13 Stoelontwerp
De 'ARC Awards'  zijn een initiatief van 'De Architect', het vakblad voor architectuur. Het doel van de 'ARC Awards' is talentvolle ontwerpers een podium te bieden en innovatie in de markt zichtbaar te maken. De focus van de vakjury ligt vooral op produceerbaarheid en technische innovatie. Van de vele inzendingen zijn de 'L6 Chair'  en vijf anderen genomineerd voor beste stoelontwerp van 2013. Op dinsdag 26 november zal het novembernummer van 'De Architect' met de ontwerpen en het juryrapport gepubliceerd worden. Dit is ook de dag van de prijsuitreiking.

l6chair-02

De L6 chair
De L6 Chair is een nieuw ontwerp van ontwerper Leonard Spruit. Bij Leonard staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Bij het vervaardigen van zijn stoel is hij op zoek gegaan naar sterke houtsoorten en de grenzen van het materiaal om het materiaalgebruik te minimaliseren. Het frame van de stoel bestaat uit 6 L-vormige elementen, vandaar de naam 'L6 Chair'. De L'en zijn zeer licht gedimensioneerd en nestbaar. Zo kunnen er gemiddeld uit 2,5 stoelen worden gemaakt uit één vierkante meter multiplex.  De stoel is super rank en weegt daarom maar 1850 gram. De stoel is zo ontworpen dat de elementen een voorspanning hebben. Daardoor is de stoel veel stijver, steviger en stabieler dan men zou verwachten.
Bij de productie van de stoel wordt gebruik gemaakt van een nieuwe techniek, de watersnijder. Bij gebruik van een watersnijder is er geen sprake van zaagverlies, waardoor er veel minder materiaal verloren gaat. Alle afzonderlijke elementen kunnen door één machine gemaakt worden. Het innovatieve ontwerp van de 'L6 Chair' levert ook voordelen op bij de verzending. Denk bijvoorbeeld aan, één stoel die te verzenden in een kartonnen doos van ca. 60 x 40 x 4 cm. Met een volume van slechts 10 liter, en een gewicht van ca. 2 kilo. Hierdoor ontstaat er in alle opzichten een uiterst duurzaam en wijd beschikbaar product.

l6chair-03

Crowdfunding
Om zijn eerste oplage stoelen te kunnen produceren wil Leonard Spruit de 'L6 Chair' in de markt zetten middels crowdfunding via CrowdyHouse. Dit Helpt Leonard om zijn eerste echte productielijn  op te kunnen zetten en zijn stoel aan een groter publiek te laten zien. Doordat er direct contact is met de consument hoeft er geen rekening gehouden te worden met hoge winkelmarges. Daarbij kan de stoel door voorverkoop op CrowdyHouse in grotere aantallen geproduceerd worden. Hierdoor kan de L6 Chair via de website van  CrowdyHouse tegen een aantrekkelijke prijs worden aangeboden. De stoel is per 25 november via CrowdyHouse te steunen en te bestellen: https://www.crowdyhouse.com/nl/shop/l6-chair/

gratis woonbrochures-3