dinsdag 19 november 2013

Rietveld Originals brengt oorspronkelijke Steltman stoel van Gerrit Rietveld op de markt

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Steltman stoel van Gerrit Rietveld komt dit bijzondere meubel voor het eerst in de oorspronkelijke, met leer beklede uitvoering op de markt. Het ontwerp van een van Nederlands bekendste en meest veelzijdige ontwerpers wordt in een genummerde oplage van 100 stuks uitgebracht.

rietveld-steltman-1

De Steltman stoel wordt geïntroduceerd tijdens PAN Amsterdam, de beurs voor kunst, antiek en design (24 november - 1 december 2013), in de stand van Steltman Juwelier uit Den Haag. Gerrit Rietveld ontwierp de Steltman in 1963 speciaal voor deze juwelier. De speciale limited edition van Rietvelds laatste ontwerp is gemaakt op basis van de originele tekeningen en één van de twee originele stoelen, die momenteel te zien is in het Amsterdamse Rijksmuseum. De Steltman is het eerste meubel van Rietveld Originals na de overname door het Nederlandse investeringsfonds Ambacht Participaties (Ampar).

rietveld-steltman-2

Iconen
Initiatiefnemer Titus Darley van Ambacht Participaties (Ampar): “Rietveld is een van de meest interessante en meest veelzijdige ontwerpers die we ooit hebben gehad in Nederland. Hij hoort zonder twijfel thuis in het rijtje met iconen als Le Corbusier, Arne Jacobsen, Poul Kjaerholm en Charles en Ray Eames. Het oeuvre van Rietveld is breder en interessanter dan alleen de bekende Roodblauwe stoel en zijn Krat-meubilair. De Steltman is de eerste in een serie authentieke ontwerpen die wij in samenspraak met de erven Rietveld op de markt zullen brengen.”

rietveld-steltman-3

Losse elementen
In de Steltman komen de ideeën van Rietveld op een prachtige manier samen. De asymmetrische stoel, die vanuit elke hoek een verrassend beeld oplevert, is volledig opgebouwd uit lijnen en vlakken. In tegenstelling tot de bekendere houten versie is de limited edition ¾ net als het origineel dat Rietveld voor de juwelier maakte ¾ bekleed met leer.

Darley: “Door terug te keren naar de beklede versie komt een belangrijk aspect van het ontwerp weer voor het voetlicht: de verschillende frandelen waaruit Rietveld de stoel samenstelde zijn weer als losse elementen te herkennen.” De stoel wordt geleverd met een bijzonder vormgegeven doos met een certificaat en uitleg over de historie van de stoel. Het logo dat Rietveld voor de Haagse juwelier ontwierp is met het oplagenummer aangebracht onder de zitting. Deze speciale limited edition van de Steltman verschijnt in een oplage van 50 rechter en 50 linker exemplaren en in een witte en een bijzondere donkergrijze variant.

Bijzondere oplage

De bijzondere gelimiteerde oplage kan worden gereserveerd via www.rietveldoriginals.com en is op PAN Amsterdam te zien bij Juwelier Steltman en bij Galerie Priveekollektie, waar de stoel ook wordt verkocht. De prijs van de gelimiteerde oplage bedraagt € 3.745,- Naast de gelimiteerde en genummerde uitgave brengt Rietveld Originals de Steltman ook in een reguliere versie op de markt. Deze stoel is vanaf 1 december leverbaar vanaf € 1.748,-.

Over Gerrit Rietveld
Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) geldt als een van de bekendste en meest vernieuwende architecten, meubelmakers én vormgevers die Nederland ooit heeft gekend. Rietveld brak al vroeg met de zware, volumineuze meubels uit de 19de eeuw en begon te experimenteren met revolutionaire ontwerpen waarin hij streefde naar een begrenzing van de ruimte die hij tegelijkertijd naar alle kanten open wilde houden. Dit resulteerde in constructies van lijnen en vlakken die later, onder in vloed van De Stijl, rood, geel en blauw werden.

Over Rietveld Originals
Rietveld Originals is een label van meubelbedrijf RIETVELD by Rietveld, opgericht door Gerrits kleinzoon, Egbert Rietveld. De Rietveld Originals collectie bestaat uit meubels uit eigen productie én de meubels die door Cassina, Gispen en Velthuijzen van Zanten worden uitgegeven. Rietveld Originals neemt in 2014 bovendien een aantal onbekendere meubels van Rietveld opnieuw in productie.

Over Ampar
Ambacht Participaties (Ampar) is een participatiemaatschappij die actief investeert in ondernemers en bedrijven uit Nederland die kwaliteitsproducten voor de consumentenmarkt vervaardigen. De bedrijven waar Ampar zich op richt combineren ouderwets vakwerk met hedendaagse smaak, technologie en vormgeving. Ampar participeert in ondernemingen waar oorspronkelijkheid, passie, ambacht, kwaliteit en duurzaamheid in het DNA zitten.

gratis woonbrochures-3