donderdag 5 december 2013

qoowl presenteert: Terloops, een klok met een verhaal

qoowl
Opgericht door Quinten Peuling en Wisse Trooster. Tijdens hun opleiding, Industrial Design aan de Technische Universiteit in Eindhoven, raakten zij geïnspireerd door de moderne productietechnieken zoals lasersnijden en 3d-printen. Hiermee zoekt qoowl de grenzen op van wat er mogelijk is met de materialen die ze gebruiken. Met de producten die we maken laten we mensen op een andere manier kijken naar wat ze vast hebben. In eerste oogopslag is het niet direct duidelijk wat het precies is of hoe het gemaakt is. Er is een tweede blik, een moment van realisatie, nodig om de producten te kunnen begrijpen.

qoowl-terloops-2qoowl-terloops-01

Terloops
De wijzerplaat van de klok is gemaakt van een versleten schuurschijf. Door de slijtage van de schuurschijf laat de klok sporen zien van het werk van een vakman. De tijd, het gebruik en de materialen zijn allen van invloed op hoe de klok er uit ziet. Dit maakt elke klok uniek.

qoowl-terloops-3qoowl-terloops-2

De schuurschijf en het hout gaan een nieuwe periode in. Tijden lang delfde het hout het onderspit, nu gaan ze in harmonie samen. De houten onderplaat en wijzers vullen de schijf aan. Samen zullen ze alleen nog maar de tijd verslijten.
Tussen de afgedankte hulpmiddelen op een werkplaats kwamen de ontwerpers een oude schuurschijf tegen. Het patroon dat ontstaan was op deze schijf liet specifieke sporen zien van intensief gebruik. Dit riep bij de ontwerpers de volgende vragen op: Wie heeft de schijf gebruikt en wat is er mee gemaakt?
Naast hun eigen schuurschijven spoort qoowl de schijven van andere vaklieden op. Het verhaal van de schuurschijf gaat mee naar de nieuwe eigenaar, de koper van de klok.

qoowl-terloops-01

Crowdfunding and presentatie
De eerste twee uitvoeringen van Terloops zijn te bezichtigen bij de stand van qoowl op de beurs Meesterlijk, in de Westergasfabriek te Amsterdam (29 november – 1 december).

Via CrowdyHouse zijn de ontwerpers te steunen en de klokken te bestellen: http://www.crowdyhouse.com/nl/shop/terloops/

De lancering van Terloops via CrowdyHouse stelt de ontwerpers van qoowl, Quinten Peuling en Wisse Trooster, in staat om direct een grotere 0-serie te kunnen produceren. Bij een succesvolle campagne via CrowdyHouse zijn de klokken al verkocht en is er direct een startkapitaal beschikbaar waarmee de designers tot productie en levering kunnen overgaan.

gratis woonbrochures-3