zaterdag 8 maart 2014

Trends in buitenverlichting 2014

Een eigen stukje buiten, hoe klein of groot ook, versterkt het thuisgevoel. We personaliseren dat buitenstukje steeds vaker volgens eigen smaak en trends. Toch geldt ook bij (her)aanleg van een tuin of een boost van je balkon: denk eerst aan de verlichting. Zeker bij een buitenruimte zorgt licht niet alleen voor veiligheid, maar ook voor sfeer. Hoe pak je elke zone van de tuin nu aan?

buitenverlichting-trends-2014-modular-01

Er is een groot verschil tussen hoe we licht ’s nachts en hoe we het overdag ervaren. ’s Nachts hebben onze ogen in een buitenomgeving minder verlichting nodig om licht, schaduw en patronen te onderscheiden. Een felle spot op je gevel kan wel inbrekers afschrikken, maar schakel je voor een tuinfeestje toch beter uit. Door verschillende soorten verlichting te combineren, krijg je een goeie mix tussen sfeer en comfort thuis.

buitenverlichting-trends-2014-modular-02

  1. Basisverlichting.
    Binnenshuis verlicht je meestal de hele kamer een beetje, maar buitenshuis krijg je dan snel een voetbalveld-by-nighteffect. Voorzie wel minstens een basisspot op terras of balkon. Dat is ook belangrijk voor het veiligheidsgevoel.
  2. Accentverlichting.
    De sfeerschepper bij uitstek. Gebruik gericht licht, bijvoorbeeld om een boom of object te accentueren.
  3. Functionele verlichting en oriëntatieverlichting.
    Ondersteunen op specifieke plaatsen de belangrijke activiteiten. Ze kunnen een pad verlichten of een bepaalde route aangeven, zoals spotjes langs een zwembad of de oprit.
  4. buitenverlichting-trends-2014-modular-03

Comfort en veiligheid: koppel verlichting aan sensoren
Verlichting in de tuin schept in de eerste plaats een groter veiligheidsgevoel. Daarom is de combinatie sensoren en verlichting ideaal. Een bewegingssensor springt aan wanneer die beweging detecteert. Wanneer je de detectiezone verlaat, gaat het licht na een tijdje vanzelf weer uit. Ideaal bij de voordeur of in de tuin. Niet alleen staan de bewegingssensoren in voor meer veiligheid en comfort, je bespaart er ook energie mee. Je laat namelijk het licht alleen schijnen wanneer dat nodig is.

buitenverlichting-trends-2014-modular-04

1. De voordeur en gevel
Verlichting aan de voordeur is niet alleen handig voor jezelf (om het sleutelgat te vinden) of je bezoekers, maar maakt ook dat jij vanuit je huis ziet wie er ’s avonds aan de deur staat. Handig is om aan beide kanten van de buitendeur een wandarmatuur te installeren. Wat de ideale hoogte is, hangt voor een deel af van de look van je gevel, maar meestal is zo rond de 1.80 meter een goede hoogte. Op die manier word je niet verblind. Ook een gericht spotje boven de deur is mogelijk natuurlijk.

buitenverlichting-trends-2014-modular-05

2. Sfeer op het terras
Hou je van een strakke look van binnen tot buiten, dan heb je vandaag heel wat mogelijkheden om dezelfde armaturen zowel in je interieur als in je tuin te gebruiken. Let wel: buitenarmaturen vereisen een bepaalde graad van waterdichtheid, terwijl dat bij de binnenversie niet nodig is.
Voor de algemene verlichting van het terras gebruik je in de eerste plaats wandverlichting. Daarnaast kun je ook op de hoeken van je terras verlichting op kniehoogte voorzien. Hou er wel rekening mee dat insecten zich aangetrokken voelen tot licht. Zet zo’n kniehoge lamp dus beter niet bij de zithoek. Voor functionele verlichting zijn richtbare spots handig. Plaats je de barbecue altijd op dezelfde plek van het terras, voorzie daar dan zo’n spot. Sfeer brengen kun je met kleinere, dimbare armaturen en kaarsjes.

buitenverlichting-trends-2014-modular-06

3. Dieptezicht
Een tuin die ‘s nachts in een zee van licht baadt, doet wat denken aan een voetbalveld. Je kunt daarom beter gaan voor contrast. Heb je een lange tuin of haag, beperk je tuinverlichting dan niet tot één spot aan de gevel, maar verlicht ook dieper in je tuin. Straal bijvoorbeeld een boom aan of een mooie struik. Hiervoor kies je een armatuur met richtbare spots, op enkel- of op kniehoogte.

buitenverlichting-trends-2014-modular-07

4. Paden afbakenen
Een verlicht pad of oprit creëert een groter veiligheidsgevoel. Speel met verschillende verlichtingshoogtes. Op die manier krijg je een groter dieptegevoel en kun je beter inspelen op je beplanting. Zorg ook voor oriëntatieverlichting met grondspotjes langs het pad. Ledlampen zijn hierbij de beste keuze. Aan de ene kant omdat je die waarschijnlijk nooit hoeft te vervangen, aan de andere kant omdat die niet warm worden en je er dus ook met blote voeten over kunt lopen zonder je te verbranden. Daarnaast zijn kniehoge verlichtingselementen ideaal om begin en einde en bepaalde hoeken van het pad aan te duiden.

buitenverlichting-trends-2014-modular-08

5. Sfeervol balkon
Op een klein balkon moet je vooral opletten dat de verlichting je niet verblindt. Hang daarom een wandarmatuur wat hoger. Met lichtlijnen kun je ook indirect voor heel wat sfeer zorgen. Installeer ze bijvoorbeeld onder je balustrade, onder ooghoogte wanneer je zit. Of voorzie een sfeervol gedempt licht.

buitenverlichting-trends-2014-modular-09

Trends in buitenverlichting 2014

1. We houden er nog altijd van om eenheid te creëren, zowel indoor als outdoor. Verschillende armaturen kun je op beide plaatsen gebruiken. Hou wel rekening met de IP-versie. Je armatuur moet namelijk bestand zijn tegen buitenomstandigheden. Voorbeelden: Duell, Lotis, United, Square Moon Buzze.

buitenverlichting-trends-2014-modular-010
2. Zuinigheid troef. Led als verlichtingsbron staat vandaag volledig op punt. Bij Modular zijn zowat alle armaturen voor buiten met kwalitatieve leds te verkrijgen. Hét voordeel: ze zijn zuinig - wat nuttig is wanneer je de lichten een groot deel van de nacht laat branden - en veilig, want ze geven nauwelijks hitte af. Bovendien zijn ze duurzaam. Je zult waarschijnlijk de komende dertig jaar geen lampje hoeven te vervangen.

buitenverlichting-trends-2014-modular-011
3. Een bijzondere armatuur kan een echte blikvanger vormen. Kies voor een exemplaar dat de architectuur van je woning accentueert, zonder dat het kitscherig wordt. Bij een kubistische woning past bijvoorbeeld Boxlite of Gutter. George brengt dan weer een streepje kleur, en voor originaliteit ga je voor Skifv, Branch, Hit-me of A(r)mor.

buitenverlichting-trends-2014-modular-012
4. Indirecte verlichting brengt veel sfeer op balkon of terras. Die lichtlijnen verblinden je nooit en onderstrepen letterlijk de architectuur van je woning. Kies voor ledversies om het zuinig en praktisch te houden. Voorbeelden: SL Micro.

buitenverlichting-trends-2014-modular-015buitenverlichting-trends-2014-modular-014buitenverlichting-trends-2014-modular-013