donderdag 6 maart 2014

Vitra actualiseert Eames collectie:

Wire Chair met kleurlak - nu óók voor buiten

Net zoals het designersechtpaar Charles en Ray Eames dat zelf regelmatig deed, neemt Vitra momenteel hun designklassiekers onder de loep en geeft ze hernieuwde vitaliteit.

vitra-wire-chair-voor-buiten-05

In nauwe samenwerking met het Eames Office en met Hella Jongerius zijn met name de kleuren, de stoffen en in sommige gevallen ook de afwerking aangepast aan de eisen van deze tijd, revamped als het ware.

vitra-wire-chair-voor-buiten-04

Wire Chair - in zwart, wit en grijs
Een mooi voorbeeld is de Wire Chair uit 1951, die jarenlang alleen verkrijgbaar was in de bekende verchroomde versie. Vitra maakt deze stalen draadstoel nu ook met een afwerking in kleurlak, poedercoating om precies te zijn. De zwarte uitvoering past prachtig in de nieuwste interieurtrends waarin zwart, donkere kleuren en vintage meubilair de sfeer bepalen. Sinds kort is de Wire Chair er ook in muisgrijs en in gebroken wit, wat hem een groot aantal nieuwe toepassingen geeft in het eigentijdse interieur. En, minstens zo belangrijk: nu ook voor in de tuin of op het terras, want poedercoating maakt het staal weerbestendig.

vitra-wire-chair-voor-buiten-03

Geschiedenis
Eind jaren vijftig waren Charles en Ray Eames bezig met de ontwikkeling van meubels die goedkoop en industrieel geproduceerd moesten kunnen worden. Een zo groot mogelijk publiek moest er plezier van kunnen hebben, vonden ze. Of, zoals Charles het later uitlegde: "We wanted to make the best, for the most, for the least."

vitra-wire-chair-voor-buiten-02

Voor de ontwerpwedstrijd "International Competition for Low Cost Furniture Design", in 1948 uitgeschreven door het Museum of Modern Art in New York, maakten de Eameses stoelen die uit metaal in vorm werden gestanst. Een nog vrij kostbare techniek. Later experimenteerden ze met de eerste plastics, ondermeer in samenwerking met een firma die in de oorlog radarkoepels voor gevechtsvliegtuigen had gemaakt. In 1950 presenteerden ze hun eerste Plastic Armchair, gemaakt uit met glasvezel versterkt plastic en later dat jaar volgde de Plastic Side Chair. Beide stoelen hebben een zitschaal uit één deel plastic en waren uitstekend geschikt voor massaproductie. Nog steeds zijn deze ontwerpen bestsellers.

vitra-wire-chair-voor-buiten-01

De Wire Chair is een afgeleide van de Plastic Side Chair, met een zitschaal in dezelfde vorm, uitgevoerd in staaldraad. Langs de zijkanten van de schaal, die minder gewicht dragen, werd het draadraster zo veel mogelijk open gelaten. Dit beperkt het materiaalgebruik en maakt de stoel letterlijk en figuurlijk lichter. De organische vorm en het rechtlijnige netwerk vormen samen een bijzonder silhouet met het effect van een driedimensionale pentekening.

Vitra kan de Wire Chair nu extra aantrekkelijk aanbieden, want door aanpassingen in het productieproces is de prijs beduidend lager dan voorheen.

gratis woonbrochures-3