vrijdag 4 april 2014

Democratisch design van eigen bodem

Met de lancering van meubellijn Everdag heeft de 9e editie van D(esign)-day, van 30 mei tot en met 1 juni in de Timmerfabriek Maastricht, een mooie primeur te pakken. Everdag is een slim en pragmatisch ontwerp met mogelijkheden voor een persoonlijk verhaal van de Limburgse ontwerper en creatief entrepreneur Patrick Kusters. Zelf noemt hij het ‘democratisch design’; een co-creatie waarbij de koper samen met Kusters het specifieke ontwerp bepaalt. Met Everdag brengt hij een volledig Nederlands product op de markt waarmee regionale werkgelegenheid, toezicht op duurzaamheid en verantwoord hergebruik gewaarborgd wordt. Dat maakt D(esign)-day het perfecte platform om Kusters’ ontwerp te onthullen.

everdag


Bij Everdag komen geen schroeven, gereedschap of uitgebreide instructies aan bod. De enige benodigdheid is hout. Planken uit een oude vloer, een boomstam uit een nostalgische tuin of resthout van de zagerij om de hoek; met het kant-en-klare klemsysteem van Everdag is er in een handomdraai een uniek meubelstuk van gemaakt, dat juist door het gewicht van het hout heel stabiel is. Met mogelijkheden voor een bank, een tafel, een wandrek en een picknickset, in verschillende kleuren te bestellen. Een bijzondere blikvanger in huis én een tweede leven voor hout, wat helemaal speciaal is als dat hout een emotionele waarde heeft.


Kortom; een ontwerp dat volledig aansluit bij het gedachtegoed van D(esign)-day, een eigenzinnig podium voor design dat zich twee keer per jaar afspeelt in het zuiden van Nederland. Naast de lancering van Everdag staan er meer inspirerende onderdelen op het programma. Zoals het openingsdiner, een netwerkgelegenheid bij uitstek waarbij designers, journalisten, sponsoren en mensen uit het zakenleven aanschuiven. Een nieuw onderdeel zijn de lunchlezingen met motiverende sprekers uit het vakgebied. Centraal staat traditiegetrouw de ‘Designers for Design veiling’. Kijk voor meer informatie op de – vernieuwde en nu ook Engelstalige – website www.designday.nl