dinsdag 8 april 2014

Milaan Design Week: dit zijn de Must Sees

Milaan. 51 Weken per jaar een werkstad, met een eigen modeweek dat wel, maar verder een naam waar je niet van opkijkt. Totdat het april is. Dan doelt iedereen die het heeft over ‘Milaan’ op de designweek waar menig journalist, ontwerper en interieurmerk naar afreist. Voor een week is Milaan dé designhoofdstad van de wereld.

Op de beurs met dit jaar ook EuroCucina en Salone del Bagno – inderdaad, keukens en badkamers – laten de grootste merken hun nieuwe collecties zien op spectaculaire stands. Verspreid door de stad tuigen ontwerpers, collectieven, merken, studenten en allerhande organisaties showrooms en event ruimtes op voor exposities, presentaties, installaties en debatten. Ieder jaar komen er meer locaties bij. Dit jaar wordt er zelfs een hele wijk aan het overvolle schema toegevoegd.

Een gids is dus geen overbodige luxe. Een taak die wij graag op ons nemen. We baanden ons een weg door de honderden uitnodigingen en persberichten en maakten een short list met de dingen die je absoluut niet mag missen. Dit is Milaan design week, per wijk, volgens Perscentrum Wonen.

milaan-designweek-must-sees-01

Foto boven: 10-020 met links Lex Pott en rechts Mae Engelgeer

HIGHLIGHTS VENTURA LAMBRATE

Archive Rath & Doodeheefver by Lernert & Sander, via Cletto Arrighi 19
Kunstenaars Lernert & Sander kennen we van hun filmpjes voor Kenzo, Wallpaper* en de Jeugd van Tegenwoordig. In Milaan presenteren ze in opdracht van Het Nieuwe Instituut een ruimtelijke installatie en live performance op basis van de historische collectie van behangfabrikant Rath & Doodeheefver. Wij zijn nieuwsgierig!

010-020, via Ventura 3
David Derksen, Earnest Studio, Jeroen van Leur, Lex Pott, Mae Engelgeer, Phil Procter, Studio WM bundelen hun krachten en presenteren het nieuwe Dutch Design. Stond dat vroeger bekend als humoristisch en conceptueel, dan is het hedendaagse antwoord vooral tactiel vol met innovatief materiaalgebruik.

Desiderabilia, via Ventura 6
IN Residence vroeg 25 internationale ontwerpers naar hun persoonlijke object of desire. Deze items worden gepresenteerd in een dromerige Wünschenkammer en laten je nadenken over plezier en geluk.

MINDCRAFT, via Ventura 6
Twaalf Deense ambachtslieden en ontwerpers presenteren het vakmanschap dat ten grondslag ligt aan hun unieke producten. Het belooft een elegante presentatie te worden zoals alleen de Scandinaviërs dat kunnen.

Re-vive by rENs and Desso, via Massimiano 23
Met een live verfperformance krijgt tapijt een nieuw leven. Designduo rENs en tapijtmerk Desso werken samen om tapijtrestanten een roodkleurig tweede leven te geven. Ons interview met rENs lees je hier http://bit.ly/1jIV9NJ

milaan-designweek-must-sees-02

Foto boven: A state of repair

HIGHLIGHTS CENTRUM

BAAS IS IN TOWN, via Zecca Vecchia / Via Fosse Ardeatine
Met nieuw eigen werk en spannende samenwerkingen claimt Maarten Baas de aandacht in een grootse presentatie in het ‘nieuwe’ district 5VIE. Wij zijn benieuwd naar de ontwerpen die hij maakte met modeontwerper Walter van Beirendonck en architect John Körmeling en naar het nieuwe talent dat hij naar voren schuift.

A state of repair, Piazza Duomo 3
Bij deze unieke samenwerking tussen ontwerper Martino Gamper, warenhuis la Rinascente en Serpentine Galleries uit Londen draait niet om gloednieuw design zoals op de rest van de beurs. Gamper concentreert zich op het restaureren en repareren van kapotte spullen als elektronica, schoenen en stoelen die bezoekers naar hem toe kunnen brengen. In de etalages van het warenhuis kunnen zij het reparatieproces vervolgens live volgen.

Spazio Rosanna Orlandi, Via Matteo Bandello 14-16
Rosanna Orlandi weet ieder jaar de beste merken en ontwerpers te selecteren die zich mogen presenteren in haar industriële Spazio, waar het op de binnenplaats altijd buzzing is: iedereen weet immers dat het hier eenmust see betreft. Met o.a. Chateau de la Resle, Bokja, Moustache, Seletti en Marimekko. Ook cureerde Orlandi een presentatie in Museo Bagatti Valsecchi waarin veel Nederlands jong talent terugkomt.

milaan-designweek-must-sees-03

HIGHLIGHTS GARIBALDI

Roly-Poly, via Maroncelli 7
Faye Toogood ontwierp een nieuwe collectie van vijf meubels en een wandkleed. Naar eigen zeggen is haar stijl veranderd sinds ze vorig jaar moeder werd: alles is rond en voluptueus in plaats van strak, scherp en hard als voorheen. Dat moeten we zien. Ook presenteert ze een nieuwe collectie jassen die ze samen met haar zus ontwerpt.

Low Motion, Spazio Corso Como 9
Thomas Eurlings, Jesse Visser, YOUASME en Geke Lensink willen bezoekers op een gevoelsniveau kennis laten maken met hun nieuwe producten. Dus geen klassieke productpresentatie maar een inspirerende ervaring met geluid, film en ambiance.

San Gregorio Docet, rond Via San Gregorio 39
Wallpaper Handmade Design, Kvadrat, Droog, Designersblock – de ontwerpen die hier gepresenteerd worden gaan we het komende jaar in alle bladen zien. Voor een first look bekijk je ze in het San Gregorio Docet district.

Happy Future, via Patrengo 12
De ontwerpers van collectief Dutch Invertuals weten altijd treffend de tijdsgeest te vangen in hun werk. Niet te missen dus.

HIGHLIGHTS ZONA TORTONA

An Unexpected Welcome, via Savona 56
De MOOOI presentatie van vorig jaar werd genomineerd voor een Rotterdam Design Prijs. Natuurlijk gaan wij even kijken of dat niveau dit jaar geëvenaard wordt.

EMOTIONS, Via Stendhal 35
De presentaties van Lasvit zijn altijd indrukwekkend. Dat kan ook bijna niet anders met de grootse kroonluchters. Dit jaar lanceert Lasvit de resultaten van samenwerkingen met Daniel Libeskind en Maarten Baas.

Bron: Perscentrum Wonen