zondag 20 april 2014

Tafellamp Ascent wint Red Dot Award 2014

Ascent, de tafellamp ontworpen door Daniel Rybakken voor Luceplan, won een Red Dot Award – Product Design 2014. In totaal evalueerde de veertigkoppige jury 4.815 inzendingen uit 53 landen, maar alleen de producten met een kwaliteitsvol en innovatief ontwerp werden beloond.

tafellamp-ascent-luceplan

Tafellamp Ascent is een compacte en verrassende lamp die op een innovatieve manier de juiste hoeveelheid licht weet te creëren voor verschillende situaties. De lichtintensiteit van de lamp pas je aan door het klokvormige lichthuis naar beneden te duwen langs de dunne verticale steel. Wanneer de kap de tafel bereikt, gaat de lamp uit. “De beweging om het lichthuis omhoog te schuiven voor intenser licht en omlaag voor minder licht is zowel een conceptueel idee als een heel natuurlijke beweging”, vertelt de Noorse ontwerper Daniel Rybakken. De tafellamp van Luceplan is eenelegante mix van minimalistisch design en gebruiksvriendelijke, innovatieve technologie.

Het is al de tweede keer dat Ascent een prijs in de wacht sleept. Eerder al bekroonde de Swedish Association of Architects de tafellamp met de Golden Chair Award voor beste product van het jaar 2013.

Het idee
Daniel Rybakken (° 1984) ontwierp in 2012 voor Luceplan al wandlamp Counterbalance, die hetzelfde elegante klokvormige lampenhuis heeft als Ascent. Het idee voor Ascent is dan ook nauw verbonden met de Counterbalance. “Na een meeting met Luceplan in Milaan vroeg ik me tijdens de treinrit af hoe je de Counterbalance zou kunnen gebruiken in een restaurant of bibliotheek. Als de tafels te ver van de muur zouden staan, zou de lamp moeilijker te gebruiken zijn. En in een restaurant heb je meer behoefte aan een zachte verlichting, terwijl je aan tafel in de bibliotheek beter leest bij intens licht. Zo ontstond mijn idee.”

Red Dot Awards
De Red Dot Awards worden uitgereikt door het Design Zentrum Nordrhein Westfalen en groeiden uit tot een internationaal herkenbaar label voor kwaliteitsvol en hoogstaand design. Er worden awards uitgereikt in drie categorieën: Product Design, Communication Design en Design Concept. De awardceremonie vindt plaats op 7 juli 2014 in het operahuis in Essen, ontworpen door Alvar Aalto. Daar ontvangt Luceplan in het bijzijn van 1.200 internationale gasten de award tijdens de Red Dot Gala en de Designers’ Night. Ook krijgt de Ascent een plaats in het Red Dot Museum in Essen.