donderdag 22 mei 2014

Blom table lamp bij Sander Bakker

Dit unieke product is het resultaat van vele maanden van schetsen, uitzoeken en testen om een fantastisch design neer te zetten dat is geïnspireerd door het natuurlijke groeiproces. Deze specifieke designaanpak is terug te zien in zowel het bloemenhart van de lamp en de blad-achtige modules, alsmede in het patroon van de fineerhouten poten.

BLOM-TABLE-LAMP-BY-SANDER-BAKKER

De lamp heeft een met stof bekleed koord dat zorgt voor zowel een frisse kleur als een vleugje nostalgie. De ontwerper heeft het moderne ontwerp van de Rompitratta schakelaar(1968) door Achilli Castiglioni geïmplementeerd in het ontwerp. Hij schrijft: “Deze schakelaar is een voorbeeld van hoe een fantastisch ontwerp onopgemerkt in de vergetelheid kan raken. Als ontwerper is het mijn verplichting om dat te voorkomen”.

Het bijzondere van de Blom tafellamp is dat de koper zelf de bladerenstructuur assembleert (zonder het gebruik van gereedschap). Het ontwerp is gebaseerd op groei, zoals de groei van bloemen. De uiteindelijke vorm van de lamp komt voort uit de subtiele interactie tussen de blad-achtige onderdelen.

BLOM-TABLE-LAMP-BY-SANDER-BAKKER-1

PRODUCTIEMETHODE

Het ontwerp van de Blom tafellamp is onderdeel van een strategie om de impact van de lamp op het milieu zo klein mogelijk te houden. Het combineert efficiënte en innovatieve productiemethoden met het verantwoord gebruik maken van milieuvriendelijke materialen. De witte lampenkap is gemaakt van High Density Polyethylene (een veel voorkomend en recyclebaar plastic). De poten zijn gemaakt van hergebruikt fineerhout, gemaakt in Los Angeles.

Tevens zorgt het innovatieve ontwerp voor een significant kleinere verzendverpakking.

SANDER BAKKER

BLOM-TABLE-LAMP-BY-SANDER-BAKKER-2

De Nederlandse designer Sander Bakker werd geschoold als geluidsvormgever aan de Nederlandse Filmacademie. Langzaam begon hij zich te focussen op interactief geluid en beeldende installaties in combinatie met verlichting. Dit deed hij onder andere in opdracht van het Nederlands Nationale Ballet en het Britse Tate museum.

Door het werken met geluid, licht en beelden ontwikkelde hij na verloop van tijd grote interesse in architectuur. Als gevolg daarvan verhuisde hij naar de Verenigde Staten om daar een masterstudie Architectuur aan de UCLA universiteit in Los Angeles te volgen,om zijn kennis van architectuur te verbreden. Zijn werk wordt vooral gedreven vanuit een passie om objecten te creëren die gebaseerd zijn op complexe algoritmes.