vrijdag 1 augustus 2014

Begin een industriële revolutie in je eigen interieur!

Als je aan het nadenken bent over een nieuw interieur voor je bestaande woning, of op het punt staat om een nieuw huis in te gaan richten, dan is een industriële stijl absoluut het overwegen waard. Met een industriële look zet je met gemak een stoer en robuust uiterlijk neer door te werken met praktische en betaalbare materialen. Het stevige en strakke karakter van deze stijl maken niet kil en koud, maar leveren juist een warme en persoonlijke sfeer op. De enorme keuze aan materialen en het gemak waarmee verschillende elementen zich laten combineren bieden eindeloze mogelijkheden voor je eigen ideeën en creativiteit. Word zelf industrieel ontwerper en ga vandaag nog aan de slag!

Steigerhouten-tafel


Jouw industriële revolutie

Wie goed om zich heen kijkt, ziet overal voorbeelden van toegepaste industriële vormgeving. Moderne architectuur, maar ook ouder industrieel erfgoed kan een bron van inspiratie zijn. Een oude fabriekshal, een stoomgemaal, een datacenter of een tramremise: in je eigen woonplaats en natuurlijk op internet vind je moeiteloos de mooiste ideeën voor je eigen industriële revolutie.

Betaalbare en duurzame grondstoffen

De industriële stijl vormt een sterke trend in 2014. Logisch, want het biedt volop mogelijkheden voor hergebruik van materialen in nieuwe en verrassende combinaties. Goed voor het milieu en ook nog gunstig voor de portemonnee! Een industrieel interieur is opgebouwd uit elementen die strak, praktisch en eenvoudig toe te passen zijn in elke ruimte. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar een aantal vaste ingrediënten blijft steeds terugkeren. Beton, metaal, steen en hout voeren de boventoon. Je eigen smaak en creativiteit bepalen jouw perfecte combinatie van deze basiselementen.

Grote lijnen

Waar je je inspiratie ook vandaan haalt, de algemene uitstraling van je interieur wordt bepaald door twee hoofdfactoren: vloeren en muren. Ze vormen de grote lijnen in elk industrieel ontwerp en dienen als raamwerk om de persoonlijke details aan op te hangen. Met de juiste materialen is het niet moeilijk om direct een industriële toon te zetten. Denk bij de wanden bijvoorbeeld aan:

 • Behang met prints in baksteen of betonstructuur
 • Muurverf met een ruwe structuur of vermengd met ijzervijlsel voor een verweerde indruk
 • Wandoppervlakken van onbewerkt beton of cement, bedekt met een transparante coating
 • Ook de vloer leent zich prima voor die stoere eenvoud die warmte en karakter uitstraalt. Laat je fantasie de vrije loop en werk met praktische zaken als:
 • Steigerhout en plaatmateriaal
 • Cementen en betonnen stortvloeren
 • Metalen details en onbedekt leidingwerk
 • Strak tegelwerk of vloersecties met een intrigerend lijnenspel
 • Egale oppervlakken of combinaties van gebruikte materialen

Spelen met de details

Als je eenmaal een besluit hebt genomen over de muren en vloeren begint je stroom van ideeën waarschijnlijk pas echt goed op gang te komen! Blijf goed rondkijken naar details en elementen die bij kunnen dragen aan jouw persoonlijke industriële look. Wat je keuze aan meubels betreft zijn de mogelijkheden eindeloos, ongeacht je budget of klusvaardigheden. Stellingkasten en kozijnkasten zijn betaalbaar en gemakkelijk, maar bieden bovendien enorme opbergmogelijkheden. Vooral kasten die alleen uit een frame bestaan vergroten de ruimtelijkheid van je interieur sterk, wat bijzonder goed van pas komt in kleinere vertrekken. Het lijnenspel dat ontstaat tussen wandschappen, rekken en stellingen zorgt voor een strak industrieel ritme in het geheel. Blijf combineren: zet steigerhouten kasten tegen betonnen wandvlakken en probeer ruwe metalen onderdelen extra naar voren te laten springen. Laat je fantasie niet inperken, maar borduur zelf voort op de mogelijke combinaties van elementen zoals:

 • Simpel meubilair van steigerhout
 • Optimaal gebruik van ruimtelijke kenmerken
 • Spelen met belichting door zware schijnwerpers en metalen lampen aan kettingen
 • Extra benadrukken van scharnieren, bedrading, leidingwerk en verbindingen
 • Krassen, slijt- en stootplekken niet wegwerken maar juist accentueren
 • Tweedehands- en opkooppartijen van kantoor- en fabrieksmeubilair
 • Een minimalistische benadering om details tot hun recht te laten komen

Buiskoppelingen

Als je overweegt om zelf eenvoudig en betaalbaar industriële meubels te bouwen, dan moet je zeker eens kijken naar de mogelijkheden van zogenaamde buiskoppelingen. Je vindt ze overal als verbindingsstukken in de steigerbouw, maar ze lenen zich ook in huis uitstekend voor het monteren van bijvoorbeeld lichte en stevige steigerbuizen. In combinatie met sloop- of steigerhout is dit een slimme keuze die in allerlei maten wordt aangeboden. Kasten, scheidingswanden, tafels en rekken worden kinderspel als je de juiste materialen weet te vinden. Met een beetje creativiteit kom je al snel tot een stoer, praktisch en persoonlijk industrieel interieur dat voor ieder budget geweldige mogelijkheden biedt!

Hopelijk helpt deze korte schets je om de eerste stappen te zetten op weg naar je eigen industriële interieur. Geef je fantasie de ruimte en kijk met andere ogen naar de elementen waarmee jij straks je hoogstpersoonlijke industriële revolutie kunt starten!