dinsdag 19 augustus 2014

Studio Roex vindt inspiratie bij loodgieter

Presentatie Plumber’s Piece tijdens Dutch Design Week 2014

Tijdens de Dutch Design Week 2014 (18 t/m 26 oktober) in Eindhoven presenteert Studio Roex de vazencollectie Plumber’s Piece. Een collectie ontstaan door te experimenteren met het materiaal leer en geïnspireerd op de vorm van membranen (rubberen ballonnen) uit expansievaten, waar ze dankzij de loodgieter mee in aanraking kwamen.

studio roex 1

‘Gefascineerd door het silhouet en de eigenschappen van een rubberen membraan zijn we gekomen tot een ontwerp waarin het membraan zowel in functie (waterdicht en solide) als vorm perfect tot z’n recht komt.’ De constructieve waarde van leer in combinatie met de flexibele rubberen membraan realiseren een nieuwe beeldtaal. De vorm van Plumber’s Piece ontstaat door de verhoudingen van de bestaande membraan. De ribben geven het materiaal een constructieve waarde, waardoor de vaas in balans blijft en de de bestaande eigenschappen van beide materialen worden geaccentueerd.

studio roex 3studio roex 2

Studio Roex hecht veel waarde aan ambachtelijke en duurzame materialen en productiemethodes en heeft bewust gekozen om de productie van de vazen in Nederland te houden: ‘Steeds meer Nederlandse productiebedrijven verdwijnen, zo ook in de leersector. Zonde dat zo veel kennis verloren gaat en daarom zijn we een samenwerking aangegaan met een ambachtelijk productiebedrijf in Nederland. Op deze manier hebben we ook meer controle op productie en materiaalgebruik. We werken alleen met plantaardig gelooid leer. Zo dragen we een steentje bij aan de people, planet, profit-gedachte’.