donderdag 4 september 2014

Imperfect Design introduceert Blue Pottery collectie van Studio Makkink & Bey

Imperfect Design toont haar nieuwe collectie tijdens de Maison & Objet, van 5 tot en met 9 september 2014 in Parijs. Locatie: Now! Design à vivre! hal 8 – stand D72


In april 2014 presenteerde Imperfect Design in op Ventura Lambrate in Milaan de Cheese Maker van Studio Makkink & Bey. Tijdens de Maison & Objet in Parijs wordt het vervolg gepresenteerd: Met de Blue Pottery producten gecombineerd met marmer, houtsnijwerk en handschilderingen laat Studio Makkink & Bey op prachtige wijze de diversiteit van het Indiaas vakmanschap zien. De bijzondere samenwerking tussen de Studio Makkink & Bey, de Indiase ambachtslieden en Imperfect Design combineert design, ambacht en lokale cultuur tot een uniek product.

 


De Blue Pottery producten worden met de hand gemaakt in een klein familie bedrijf in Jaipur (India). Blue Pottery is een keramieksoort dat van een mengsel van  wit glas, kwarts en gom (van de gomboom) wordt gemaakt. Het wordt geglazuurd en op lage temperatuur gestookt. De naam Blue Pottery komt van de heldere blauwe verf die in de handschilderingen wordt gebruikt.
Het ontwerp is geïnspireerd op een Indiase dans. De dansers beelden met hun handen verschillende figuren uit, die allen een andere symboliek hebben in de Indiase cultuur.

Het houtsnijwerk wordt met grote precisie en fijnheid met de hand gemaakt. Het letterlijk vertalen van de dansende handen in het houtsnijwerk levert een fraai beeld op als pollepel in de Cheese Maker. In deze Blue Pottery serie vormt het roerstaafje, de houten lange vinger, een mooie combinatie met de mokken. Het marmer past als top op de Blue Pottery mokken en bowl en kan ook gebruikt worden als plankje, schaaltje of onderzetter.

 

De Cheese Maker van Studio Makkink & Bey

Overeenkomsten tussen Nederland en India vormen de basis voor het concept: De lange traditie van het kaasmaken, de historie in ambachtstechnieken zoals keramiek, maar ook de hoge bevolkingsdichtheid in beide landen, die een traditie van stapelen van huizen en spullen in beide landen oplevert, inspireerde de ontwerpers.

De Cheese Maker is een verzameling gestapelde producten, waarmee je thuis kaas kunt maken. De toren bestaat uit een citruspers, een melkkan, een lepel, een vergiet, een pan, een snijplank, een bowl, een kaasdoek en een pers. Elk product is met de hand gemaakt van uiteenlopende materialen zoals hout, keramiek (blue pottery), metaal, koper, katoen, soapstone en marmer.

De Cheese Maker is het resultaat van onderzoek naar mogelijke technieken, materialen en samenwerkingsvormen. Hiermee is een basis gelegd voor een potentieel langdurige samenwerking tussen Studio Makkink & Bey, de Indiase ambachtslieden en Imperfect Design. De komende jaren worden er met de verworven kennis telkens nieuwe series ontwikkeld.
Het eerste resultaat is een serie Blue Pottery in combinatie met marmer,  houtsnijwerk en handschilderingen.