zaterdag 17 januari 2015

Vime, handwerk in een gefabriceerde omgeving

ontwerp van Fratelli Campana

Hoewel Alessi een fabriek is, heeft het bedrijf altijd aandacht gehad voor het menselijke element in design. Het verhaal achter een ontwerp en de designer spelen een belangrijke rol in het productieproces. Vandaar dat Alessi nu een handwerkstuk in de collectie opneemt. Het tafelstuk Vime, dat ook dienst doet als schaal, is gemaakt van rotan, maar door de strakke vormgeving oogt het toch als een echt Alessi-ontwerp.

alessie2

De Braziliaanse broers Campana zijn gefascineerd door rotan en gebruiken dat materiaal sinds de jaren negentig voor veel van hun ontwerpen. Voor hun nieuwste creatie Vime (‘vimen’ betekent ‘rotan’ in Latijn) bijvoorbeeld, maar ook al in 2012 voor lamp Amanita. Tafelstuk Vime is een ambachtelijk product, volledig met de hand gemaakt op basis van een simpel materiaal en met gebruik van oude technieken. Het eigentijdse ontwerp maakt de schaal echter tot een zeer modern designstuk.

alessie1

Vime bestaat uit een forse ronde basis van een enkele laag gevlochten rotan, van waaruit in het midden een soort stam oprijst. De stam is hol en biedt ruimte voor bijvoorbeeld verse of gedroogde takken, gedroogde bloemen of pauwenveren. Zo kun je een natuurlijk en persoonlijk element aan het tafelstuk toevoegen.

Omdat de schaal met de hand gemaakt werd en uit natuurlijk materiaal bestaat, is elk stuk uniek en verschillend van de volgende. Het is beter niet langdurig etenswaren op Vime te plaatsen, omdat die de vezels van het rotan kunnen aantasten als ze bederven.