zondag 8 februari 2015

22° 36° 48° BOWL

Waarom 22° 36° 48°? Dat zijn de drie manieren waarop de schaal neergezet kan worden.
Bij 22 graden, laat de schaal zijn inhoud bescheiden zien. Hij wordt meer uitnodigend wanneer hij op 36 graden staat. En, bij 48 graden, pronkt hij met zijn inhoud.

bowl-1

Hij is niet alleen mooi om te zien, maar biedt ook  nog eens een interactieve, speelse ervaring. Normaal zou de onderkant de houding van de schaal vastzetten. Maar zijn er drie bodems verwerkt in het uiterlijk van het ontwerp. Zij creëren de stijl en stellen de gebruiker in staat om de vorm te verkennen. De bodems zorgen ervoor dat de schaal flexibeler kan worden verwerkt in een ruimte.

Een buitenwand met drie gaten en een binnenwand met een rand. De 22° 36° 48° is een dubbelwandige, gelaste schaal. De reflecties in de spiegelende afwerking bevatten geheimen. Gaten in de buitenste wand reflecteren de binnenwand. objecten in de schaal worden gespiegeld. Vaak, in beleefd gezelschap, durven gasten niet het laatste stuk te pakken. Hier wordt het laatste stuk verdubbeld. De gast die het een-na-laatste stuk wil pakken realiseert dat te laat en maakt de schaal leeg.

bowl-2

HOE WORDT HET GEMAAKT

De originele inspiratie voor de  22° 36° 48° (roestvrijstalen schaal) werd gevonden tijdens een bezoek aan een RVS fabriek in Delhi. “De  22° 36° 48° werd bedacht nadat de designer de onwaarschijnlijke buigbaarheid zag van het metaal, tijdens het maken van de producten. Deze buigende eigenschappen komen van pas tijdens het fabricageproces ‘deep-draw’.”bowl-3

De bedoeling was eerst om het karakter van het fabricageproces te behouden in het afgewerkte product. De methode om dit te bereiken was om de tekenen van het rekken van het staal tijdens het maken te laten zitten. Cirkels zouden worden gesneden in de platte schijf, voordat het gereedschap er een schaal van maakte. Op die manier zouden de cirkels uitgerekt worden tot ellipsen waardoor sommige mensen zich zouden verwonderen over hoe die in het staal terecht waren gekomen. Maar, doordat het staal mogelijk slijt tijdens dat proces kon het gereedschap misschien beschadigd raken waardoor we dit proces niet hebben getest.

Zodoende veranderde dit project van richting. De gaten worden pas na het vormgeven gesneden om zo op precies de juiste plek te komen. Op die manier kan de schaal in een hoek naar keuze worden geplaatst.

Voor meer aparte woonaccessoires kijk ook eens op Wonenonline.nl