maandag 9 februari 2015

Garage Loft by BRICKS Amsterdam

Nadat hij meerdere jaren ervaring opdeed als ontwerper voor Kelly Hoppen in Londen, opende de Nederlandse interieurontwerper James van der Velden in 2010 in Amsterdam zijn eigen studio. BRICKS Amsterdam staat voor een mix uit van der Veldens artistieke opleiding en zijn liefde voor design, wat ook de individuele stijl van het architectenbureau kenmerkt. Door de combinatie van klassieke elementen met een brede, moderne benadering wordt BRICKS Design vaak als “tijdloze eclecticisme” omschreven. Dit straalt ook zijn opdracht “Garage Loft” in Amsterdam uit. Hier transformeerde BRICKS een oude, verlaten garage uit het jaar 1950 in een nieuw individueel thuis.
 garageloft-bricks-amsterdam-duravit-1garageloft-bricks-amsterdam-duravit-2
Het was een bijzonder verzoek van Van der Velden om de toegepaste kunst, de decoratieve kunst, met de beeldende kunst te verenigen. De hele woning is daardoor bijna een persoonlijk museum, waarin het is toegestaan, de mooie stukken aan te raken en zelfs te gebruiken. Zo ontmoeten op in totaal 130 m2 woonoppervlak vintage meubels, kozijnen, design lampen en een stalen tafel elkaar of antieke olie kunstwerken of tekeningen die in het bijzonder tot hun recht komen in de royale woonkeuken. Het design van de master-slaapkamer wordt gedomineerd door een aan de wand hangende oldtimer motorfiets, die zijn plaats op de bovenste plank heeft ingenomen en herinnert aan de oorsprong van het pand. In de badkamer maakt BRICKS van een oude werkbank een wastafelmeubel, waarop de wasbak Vero van Duravit pronkt. 

garageloft-bricks-amsterdam-duravit-3garageloft-bricks-amsterdam-duravit-4

De hele woning is doordrenkt van een interessant spel van contrasten, donker en licht, texturen en gladde oppervlakken. Het spel met zwart-witte elementen, zoals de zwarte kozijnen onderstrepen de pure, witte wanden. Zelfs de tegenstelling binnen en buiten wordt vindingrijk doorbroken, omdat BRICKS tussen de slaapkamers en de woonkeuken een binnentuin liet ontstaan.

garageloft-bricks-amsterdam-duravit-5