vrijdag 27 maart 2015

Een Wishbone Chair voor iedereen

25 exclusieve kleuren voor een inspirerende, moderne ruimte

Wegners passie voor kleuren, benadrukt door zijn wereldberoemde ontwerp

Hans J. Wegner liet niets aan het toeval over toen zijn Wishbone Chair – een van de eerste meubelstukken die hij speciaal voor Carl Hansen & Søn heeft ontworpen – in 1950 in productie ging. De ontwerper trok in bij het Hansen gezin op het Deense eiland Funen, zodat hij in eigen persoon de productie in de gaten kon houden tijdens de laatste, belangrijkste weken van het proces.

Wegners legendarische Wishbone Chair, oftewel de CH24 – een onmiskenbaar hoogtepunt van eigentijds ontwerp – benadrukt dat aspect door middel van 25 opvallende lakkleuren die geïnspireerd zijn door het oorspronkelijke palet van Wegner: roodbruin en oranjerood, donkergroen, subtiele variaties van blauw en paars en een selectie neutrale kleuren, uiteenlopend van wit naar zwart.. De framekleuren variëren van zacht en neutraal naar opvallend en levendig, en passen dus bij ieder interieur en iedere smaak.

wishbone chair

Wegner maakte ook tijdens het ontwerpproces al gebruik van kleuren. Hij verfde zijn prototypes vaak wit om hun vormen en contouren beter te benadrukken, en probeerde met behulp van kleuren de optimale balans te vinden tussen vorm en functie. Hij is ook bekend geworden doordat hij traditionele vormen combineerde met een moderne stijl. De Wishbone Chair – geïnspireerd door de stoelen waarop Chinese keizers zaten – is hier een uitstekend voorbeeld van. De perfecte combinatie van het klassieke silhouet van de Wishbone Chair en de rijke, moderne kleuren benadrukt het visionaire aspect van Wegners werk en de onmiskenbare relevantie van zijn ontwerpen.

Knud Erik Hansen, CEO van Carl Hansen & Søn, zegt: 'Wegner was een speelse perfectionist. Hij was ervan overtuigd dat het creëren van de perfecte stoel een doorlopend proces was. En hij was absoluut niet bang om gewaagde, innovatieve keuzes te maken in zijn zoektocht naar perfecte expressie. We denken dat hij zijn ontwerpen met veel plezier zou hebben aangepast aan de behoefte en smaak van nieuwe generaties. Het assortiment van 25 verschillende kleuren zorgt ervoor dat de moderne consument altijd een model kan vinden dat bij hem of haar past, en benadrukt de grenzeloze creativiteit van Wegners legendarische ontwerpen.'

Het frame van de Wishbone Chair is verkrijgbaar in 25 gelakte kleuren en in natuurlijk essenhout, berkenhout, eikenhout, gerookt eikenhout, notenhout en kersenhout dat is afgewerkt met zeep, lak, olie of witte olie. De geweven zitting is verkrijgbaar in natuurlijk, wit of zwart touw. De hoogte van het zitvlak is 45 cm, en de stoel is 76 cm hoog, 55 cm breed en 51 cm diep.

Kijk zelf hoe de Wishbone Chair gemaakt word via deze video

Voor meer meubel inspiratie kijk ook eens op Wonenonline.nl