vrijdag 15 mei 2015

KOLONIAAL MET KARAKTER – NU OOK ALS SOFA

Het bekendste werk van de Deense meubelontwerper Ole Wanscher is zonder enige twijfel zijn geraffineerde Colonial Chair. Carl Hansen & Søn herintroduceert nu twee andere klassieke ontwerpen uit de Colonial Series – de Colonial Sofa en de Colonial Coffee Table. Deze lancering presenteert de Colonial als een complete meubelserie die de minimalistische en functionele vormgeving van Wanscher benadrukt.

Maar weinig mensen weten dat meubelontwerper Ole Wanscher, de man achter de Colonial Chair, het ontwerp ook heeft gebruikt voor een tweezitssofa. Helaas werd deze sofa slechts in een zeer beperkte oplage geproduceerd. De leunstoel dateert uit 1949 en de eerste sofa werd in 1964 geïntroduceerd. De Colonial Coffee Table, een eenvoudig, tijdloos ontwerp met een vierkant tafelblad, maakt ook deel uit van de herlancering van de Colonial Series door Carl Hansen & Søn.

carl-hansen-en-son

Deze sofa is gebaseerd op dezelfde principes als de leunstoel. Het ontwerp laat een duidelijke voorkeur voor het delicate en verfijnde zien, maar geeft ook blijk van Wanschers fascinatie voor meubels uit het Engeland van de 18e eeuw en het koloniale verleden. Hij wilde meubels ontwerpen als eerbetoon aan klassieke, conservatieve trends, maar die op hun manier ook tijdloos waren. In de Colonial Chair vond hij de perfecte balans tussen deze twee elementen, waardoor het zijn meest beroemde ontwerp ooit werd.

Knud Erik Hansen, CEO van Carl Hansen & Søn, legt uit: 'De vraag naar de Colonial Chair is enorm. Het is zelfs een van de meest populaire leunstoelen uit ons assortiment. Dat was dan ook de reden dat we verder zijn gaan kijken naar de ontwerpen van Ole Wanscher en de Colonial Chair hebben aangevuld met stukken die aansluiten bij het unieke ontwerp van deze stoel. Nu de reputatie van Ole Wanscher als een van de grootste Deense ontwerpers blijft groeien, kunnen we met deze serie zijn verhaal vertellen en introduceren aan designliefhebbers van over de hele wereld.'

De slanke elementen van de sofa hebben een minimale vormgeving, het effect wordt voornamelijk gerealiseerd door de uiterst doordachte structuur. Ondanks hun sculpturale vorm, worden de afzonderlijke componenten samengevoegd door middel van eenvoudige koppelingen. Geen twee oppervlakken liggen in hetzelfde vlak. Alle overgangen in het ontwerp zijn visueel gedefinieerd. De voor- en achterpoten zijn gemaakt van rond hout, terwijl de armleuningen een slanke elliptische vorm hebben die langzaam versmalt in een verfijnd, gebogen profiel. De subtiele, glooiende armleuning van de stoel loopt via een elegant toppunt door naar beneden – een bekend handelsmerk van Ole Wanscher.

De sofa wordt geleverd met losse kussens. De zitting kan vrij over het frame bewegen en wordt gedragen door een web van katoen. De structuur bestaat uit een relatief eenvoudige tralieconstructie, waarbij de elementen elkaar ondersteunen. De dubbele poten in het midden geven de sofa extra stevigheid.
Net als de Colonial Chair is de Colonial Sofa (model OW149-2) leverbaar in walnoot, kers, eik en mahonie, met een gelakte, gebeitste, zeep- of olieafwerking. De sofa is beschikbaar met stoffen of leren kussens. De afmetingen zijn 46 cm (zithoogte), 85 cm (hoogte), 68 cm (diepte) en 124 cm (breedte). Vanaf mei 2015 zal de sofa in de winkels verkrijgbaar zijn. De aanbevolen verkoopprijzen beginnen bij EUR 2.479, excl. btw.

De Colonial Coffee Table (model OW449) is verkrijgbaar in eik en walnoot met een fineerlaag van bijpassend hout. De afmetingen van de koffietafel zijn 46 cm (hoogte), 60 cm (breedte) en 60 cm (lengte). Vanaf mei 2015 zal de koffietafel in de winkels verkrijgbaar zijn. De aanbevolen verkoopprijzen beginnen bij EUR 521, excl. btw.