woensdag 24 juni 2015

Praktisch en speels Plektra

Het slimme Plektra krukje van Ineke Hans is een prachtige uitbreiding van Iittala’s wooncollectie. Plektra is multifunctioneel en heel handig in huis.

Plektra is een kruising tussen een bijzettafeltje en een krukje. Het hybride ontwerp is in lijn met de traditie van Iittala: mooi en functioneel, op meerdere manieren te gebruiken. Plektra is gemaakt van hoogwaardig multiplex en past zeer goed bij de andere eenvoudige en tegelijkertijd speelse en praktische woonaccessoires van Iittala.

De stapelbare Plektra komt dag in, dag uit van pas - als bijzettafeltje bij de bank of naast het bed, als een opstapje voor kinderen of waar nodig als krukje. Door het verschil in hoogte vormen ze een mooi setje en kun je ze combineren tot een tafeltje met twee niveaus. Door de opening in het midden zijn ze eenvoudig op te pakken en te verplaatsen.


Net als de andere multiplex producten van Iittala, de Vakka opbergboxen van Aalto+Aalto en het Kerros dienblad voor op tafel van Matti Klenell, maakt ook Plektra ruimte in plaats van dat het ruimte inneemt. Woonruimten worden steeds kleiner, persoonlijker en multifunctioneler, en met kleine producten moet het leven dan ook des te makkelijker worden gemaakt. De behoefte aan multifunctionele meubels en veelzijdige objecten zal in de toekomst alleen maar groter worden. “Voor mij is er sprake van praktische functionaliteit wanneer dingen doen waarvoor ze zijn bedoeld, en van mentale functionaliteit wanneer ze poëtisch zijn en een goed gevoel geven. Door hun funtionaliteit gaan producten langer mee en zijn ze des te duurzamer,” aldus de Nederlandse ontwerper Ineke Hans.Nieuwe ontwerper bij Iittala
Plektra markeert het begin van de samenwerking tussen Iittala en de Nederlandse ontwerper Ineke Hans. Zijn staat bekend om haar experimentele, en tegelijk heldere en herkenbare ontwerpstijl. “Veel van mijn ont-werpen zijn gebaseerd op mijn nieuwsgierigheid naar technieken en materialen en de gewoonten van de mens. Het is vaak een bewuste keuze om deze te verkennen. Ik speel graag met het associatieve vermogen van onze hersenen. Het is leuk om te ping-pongen met kennis die we onbewust hebben opgeslagen en die het ons mogelijk maakt objecten te begrijpen en te doorgronden. Daar kan ik als ontwerper iets mee.”

Er is keuze uit drie Plektra producten - een lage uitvoering in de kleur geel, het hoge in wit of multiplex. Plektra is gemaakt traditioneel Fins materiaal, een multiplex vineer van berkenhout. De gekleurde producten zijn gebeitst. De producten worden in Finland vervaardigd.

Ineke Hans
De Nederlandse ontwerper Ineke Hans (1966) ontwerpt producten, maar houdt zich ook bezig met projecten op het gebied van ruimtelijke ordening en architectuur. Haar ontwerpen zijn een zoektocht naar de psy-chologische roots van producten. Ze speelt met de interactie tussen mensen, objecten en ruimte. Ineke Hans wordt gewaardeerd om haar nuchtere en hybride manier van ontwerpen, waarbij detail, functie en helderheid centraal staan. Ineke Hans studeerde af aan de Kunstacademie in Arnhem en het Royal College of Art in Londen. In 1998 opende ze haar eigen studio INEKEHANSARNHEM in Nederland. Voor haar werk heeft ze prestigieuze interna-tionale prijzen gewonnen, waaronder de Red Dot Award en de Design Plus Award. Haar ontwerpen zijn te zien in onder andere het V&A Museum in Londen, het Museé des Arts Decoratives in Parijs,het Stedelijk Museum in Amsterdam en The Art Institute in Chicago. Naast Iittala werkt ze voor internationale klanten als Arco, Cappellini, Magis, Offecct, Royal Ahrend en RoyalVKB.