maandag 6 juli 2015

Alles over een Silestone keukenblad uit natuurlijk kwarts

Het keukenblad is bij de keuze voor een nieuwe keuken vaak het laatste element waarover gesproken wordt. Jammer, als je bedenkt dat dit het meest gebruikte onderdeel van je keuken is, al sta je daar niet altijd bij stil. Enerzijds is het werkblad visueel erg bepalend voor de uitstraling van de totale keukenrichting en anderzijds is de materiaalkeuze erg bepalend voor de functionaliteit. In deze blog wil ik graag het merk Silestone uitlichten, een kwartscomposiet die dit jaar haar 25e verjaardag viert en wereldwijd veel toegepast wordt als keukenwerkblad.

Alsof je koekjes bakt
Silestone kwartswerkbladen bestaan voor meer dan 90 procent uit natuurlijk kwarts. Naast diamant, is dit een van de hardste mineralen die moeder natuur heeft voortgebracht. Aan het kwarts wordt een mix van hars- en kleurstoffen toegevoegd en eventueel aangevuld met stukjes glas of spiegel om een nog mooier effect te creëren. Het geheel wordt door elkaar gemengd (denk aan koekjesbeslag) en op een grote plaat gestort. Zo kun je bladen maken die een zeer natuurlijke uitstraling hebben lijkend op marmer of graniet, maar ook bladen in een effen kleur als strak wit, of bladen in uitgesproken kleuren als vlammend rood of appeltjes groen. Het mengsel wordt samengeperst onder een pers en tegelijk getrild en vacuüm getrokken, zo wordt er een plaat verkregen. Daarna gaat de plaat de oven in. Door het trillen gaan bijna alle luchtbelletjes uit de plaat en in de oven krijg de Silestone plaat zijn hardheid, compactheid en gesloten structuur.




We maken zo platen in drie diktes: te weten 12mm, 20mm en 30mm. Als de Silestone plaat uit de oven komt moet hij even rusten. Vervolgens moet iedere plaat nog afgewerkt worden naar de gewenste textuur, hiervoor is de keuze glanzend gepolijst, mat suede of ruw volcano.

Knoeien mag
Dankzij het samenpersen is de plaat vrijwel non-poreus. Dagelijkse vlekkenmakers zijn dan ook geen probleem: koffie, wijn (ja ook rode), citroensap, olijfolie, azijn en nog vele andere producten zijn gemakkelijk schoon te maken met een sponsje en een neutraal schoonmaakmiddel. Heb je een hardnekkigere vlek, dan kan een beetje CIF cream al vaak de oplossing zijn. Ook bij de strak witte bladen, en ook bij de matte afwerking. Omdat er niks intrekt is het materiaal ook zeer hygiënisch, en dat is wel een fijn gevoel voor gebruik in een ruimte waar je kookt.

Kan tegen een stootje
Ook fijn: dankzij het hoofdbestanddeel kwarts is een keukenblad uit dit materiaal erg sterk. Normaal gebruik van bijvoorbeeld messen en scharen heeft geen enkele invloed op het Silestone werkblad. Natuurlijk is het raadzaam om een snijplank en onderzetter te gebruiken om het werkblad (en je messen!) als nieuw te houden. Ook is het materiaal schokbestendig en vormen zware pannen en schalen geen enkel gevaar, maar let wel altijd op bij hoeken en randen.

Hoef ik dan nergens meer op te letten?
Jawel, hoewel het materiaal zeer veel kan hebben blijft het steen. Een eigenschap van steen is dat het kan ‘schrikken’ van sterke temperatuursveranderingen. Dit noemen wij thermoshock. Zet dus nooit een hete pan direct van het vuur op een Silestone kwartsblad. Wat er dan gebeurt? De hars die in het blad zit kan dan verkleuren, waardoor je een witte of gelige kring in je werkblad krijgt, en helaas, die krijgen wij er nooit meer uit. Ook adviseren wij om het werkblad te beschermen tegen andere hittebronnen zoals de kookplaat en de vaatwasser. Dat kan eenvoudig door de installateur isolatiemateriaal aan te laten brengen. Verder moet je uitkijken met agressieve reinigingsmiddelen als ovenreinigers en gootsteenontstoppers. Deze producten kunnen een bijtende werking hebben en het werkblad zo onherstelbaar beschadigen.

De laatste trends
Over smaak valt niet te twisten, Silestone is in meer dan 60 kleuren verkrijgbaar, dus er zit voor ieder wat wils tussen. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal trends. Zo is op dit moment de marmerlook weer helemaal hot. Tijdloos mooi en prachtig te combineren met hout, koper en leer. Strak wit is in Nederland onverminderd populair voor designkeukens en ook een meer industriële styling met grijstinten en betonlook is momenteel veel gevraagd. En na een hele periode van mat zien we nu dat gepolijste oppervlakken weer in populariteit stijgen.

Met het integreren van de keuken in de woonkamer zie je ook steeds meer keukeneilanden. Wil je hier een blad uit één stuk op, dus zonder naad? Kies dan voor de jumbo platen van Silestone, een selectie van kleuren zijn namelijk extra groot gemaakt zodat ze naadloos verwerkt kunnen worden. Wil je de spoelbak uit hetzelfde materiaal? Ook dat kan, want uit het materiaal wordt ook een speciale collectie spoelbakken genaamd Integrity gemaakt. In dezelfde kleuren als het werkblad zodat het net is of beide in elkaar overlopen. Verder zie je steeds meer dat het materiaal van het werkblad ook toegepast wordt op andere plaatsen in huis, zoals voor de keukentafel, de vensterbanken of het bijzettafeltje, om zo meer continuïteit te creëren.

25 jaar garantie
In 2015 viert Silestone haar 25e verjaardag. Om dit te vieren krijgt iedereen die een Silestone keukenwerkblad koopt 25 jaar garantie op het materiaal. Daarvoor hoef je het enkel even te registreren op warranty.cosentino.com.