zaterdag 10 oktober 2015

Het Musée d’Art Moderne presenteert The Island (KEN) – een installatie door DIS in samenwerking met Dornbracht en mede ontworpen door Mike Meiré

Toen The Island (KEN) onlangs werd gepresenteerd in the New Museum in New York, kreeg het volop aandacht. De installatie, een hybride product dat keuken en badkamer verenigt, is ontworpen door het New Yorkse kunstenaarscollectief DIS in samenwerking met Dornbracht en met Mike Meiré als co-designer. In het kader van de driejaarlijkse expositie, werd het een plek van ‘talks’ en ‘performances’. De installatie komt nu voor het eerst naar Europa: van 9 oktober 2015 tot 31 januari 2016 is The Island (KEN) te zien in het Museé d’Art Moderne in Paris als onderdeel van de expositie “CO-WORKERS – Network as Artist”. Het concept van de expositie is ontwikkeld door de kunstenaars van DIS, die tevens ook de curatoren van het 9de Berlin Bienniale voor moderne kunst in 2016 zijn.  

Dornbracht in een internationaal opererende fabrikant van hoogwaardige designkranen en –accessoires voor badkamer en keuken die al sinds 1996 culturele projecten en exposities initieert en sponsort. Door het bevorderen van een levendige uitwisseling tussen onafhankelijke kunstenaars, muzikanten, architecten en ontwerpers, heeft de onderneming haar visie op badcultuur uitgebreid en een hele nieuwe visie van het leven in de badkamer en keuken gecultiveerd in een ambitie die ook terugkomt in de huidige merk-claim “Culturing Life”. Door de betrokkenheid in culturele projecten op de lange termijn, heeft Dornbracht een onuitputtelijke bron van nieuwe inspiratie voor innovatie en uitbreiding van technologisch leiderschap.

Het is de bijzondere culturele betrokkenheid van het bedrijf alsook de hoge standaard van esthetiek en kwaliteit dat het New Yorkse kunstenaarscollectief DIS deed besluiten om Dornbracht te benaderen voor een gezamenlijk project. In samenwerking met de creative director en ontwerper Mike Meiré, die al meer dan 20 jaar samenwerkt en tevens als curator en deelnemer van Dornbracht’s culturele projecten optreedt, is The Island (KEN) ontwikkeld. Dit hybride product brengt de (sociale) keuken en de (privé) badkamer samen, waarbij er vragen ontstaan over aangeleerde patronen van logische toepassingen. De precisie en hoogwaardige afwerking zorgt voor een ‘nieuw’ product dat onvermijdelijk resulteert in verwarring bij het gebruikelijke kijkgedrag van waarnemers.  


De Horizontal Shower met geïntegreerd drinkwaterstation van Dornbracht is het centrale middelpunt van The Island (KEN). De Horizontal Shower is een innovatieve toepassing die voor het eerst zorgt voor een liggende douche ervaring. Het combineert zes waterstralen het liggedeelte zijn geplaatst. Met het bedieningselement kan de gebruiker een van de drie water choreografieën – balans, energie of ont-stressen, kiezen. Het complementaire gedeelte van de installatie bestaat uit een keukenunit met een spoelgedeelte, een inductiegedeelte en de Dornbracht fitting Lot met een ‘Smart Water’ bedieningselement en een voetsensor. Met het architectonische aanzicht, met een ultradunne uitloop uit één stuk, is Lot een architectonische fiiting die zich perfect laat combineren met de minimalistische sfeer van de installatie.

The Island (KEN) staat symbool voor design en kunst. Het samenbrengen van beide disciplines brengt in een compleet andere setting de kracht van de esthetische en sfeervolle Dornbracht-producten naar voren. Met als resultaat een ruimte die de grenzen van conventionele ruimtes vervaagt en zorgt voor een nieuwe kijk op de (Dornbracht) wereld.

KEN betekent per definitie “spirituele horizon”, legt Mike Meiré uit. “Ik vond dit perfect passen bij deze hybride installatie. Het stimuleert ons denken en opent onze geest en stelt vragen over onze uitleg van dagelijkse structuren en objecten zoals ze normaal gesproken horen te zijn.”

The Island (KEN) staat op het terrein van ARC, de experimentele ruimte van het Musée d’Art in Paris, in het kader van de expositie “CO-WORKERS – Network as Artist” van 9 oktober 2015 tot 31 januari 2016. Om de installatie te begeleiden, presenteert DIS een korte video “Renotopia” die tijdens de première in New York werd gemaakt. (www.vimeo.com/121825547)


Over DIS
DIS is een kunstenaarscollectief uit New York bestaande uit Lauren Boyle, Solomon Chase, Marco Roso en David Toro. De culturele interventies hebben een breed bereik van media en platforms, van een plaatsgebonden museum, galerij exposities tot lopende online projecten. Meest noemenswaardig is het DIS Magazine, mede-opgericht door Nick Scholl, Patrik Sandberg en S. Adrian Massy III in 2010, een virtueel platform met kunst, mode, muziek en cultuur dat nieuwe creatieve zaken opbouwt en ondersteunt. Sinds de oprichting, is het magazine uitgebreid met een internationale community van schrijvers, fotografen, muzikanten en DJ’s. Recente projecten omvatten DISimages, 2013, een operationeel fotografie bedrijf dat artiesten werft om foto’s te produceren voor privé of commercieel gebruik en DISown, een retail platform en laboratorium dat de huidige status van een kunstobject onderzoekt. Naast deze gevarieerde activiteiten, onderzoekt DIS het spanningsveld tussen populaire cultuur en institutionele kritiek, terwijl het projecten faciliteert voor het meest openbare en democratische forum: het Internet. DIS was recent aangesteld als curator-team voor de 9de Berlijn Biennale voor moderne kunst in 2016.

Meer over DIS online: www.dismagazine.com