dinsdag 20 oktober 2015

Zuiderzeemuseum presenteert Zuiderzeelamp tijdens Dutch Design Week

Vijf designers vullen Zuiderzeelamp met persoonlijke objecten
Tijdens de Dutch Design Week (DDW), van 17 tot en met 25 oktober, presenteert het Zuiderzeemuseum uit Enkhuizen samen met designstudio Kranen/Gille de Zuiderzeelamp. De lamp bestaat uit een keramische sokkel, vervaardigt door Cor Unum, met daarop een omgekeerde weck-pot. Speciaal voor de DDW vormen vijf Zuiderzeelampen een uniek ‘depot’ voor fascinerende objecten van vijf bekende Nederlandse designers: Kiki van Eijk, Maarten Baas, rENs, Richard Hutten en Studio Job. Het Zuiderzeemuseum vroeg deze ontwerpers, waarmee ook in het verleden al is samengewerkt, een persoonlijk object te kiezen voor in haar of zijn eigen Zuiderzeelamp. Bekijk op de DDW de Zuiderzeelamp en de gekozen objecten. Op www.mijnzuiderzee.nl zijn de bijbehorende verhalen van de vijf designers te lezen.

De Zuiderzeelamp is te koop zodat iedereen de mogelijkheid heeft om zijn meest dierbare object op een bijzondere manier te bewaren. Deze lamp kost €325 en is te bestellen via info@kranengille.com of www.corunum-ceramics.nl/nl/store.


De Zuiderzeelamp is een doorontwikkeling van de lampen in het Jutterskabinet, die Kranen/Gille maakte in opdracht van het Zuiderzeemuseum. Bij het ontwerp van de lamp staat bewaren centraal, hetgeen een kerntaak van het museum is. Kranen/Gille ‘jutte’ negen objecten uit het rekwisietendepot, zoals een pijp, een spuit en een glazen oog. De voorwerpen zijn verguld en kregen in de lamp een nieuw leven. Het museum maakt de Zuiderzeegeschiedenis actueel door jaarlijks kunstenaars en/of designers te vragen zich te laten inspireren door de collectie van het museum. De Zuiderzeelamp is een nieuw product in de Zuiderzeelijn: eerder verschenen de Zuiderzeekaraf (Studio MKGK), de Zuiderzeestoel (Richard Hutten) en de Zuiderzeeklok (Maarten Baas).


Locatie op de DDW
Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven zijn de gevulde Zuiderzeelampen te zien in het Klokgebouw. Het Klokgebouw is van 17 tot en met 25 oktober dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur geopend voor publiek. Het bezoekadres is: Klokgebouw 50, 5617 AB Eindhoven. Informatie over de route naar het gebouw vind je hier. Om de presentatie te bekijken, heb je een toegangsbewijs nodig voor de Dutch Design Week 2015.

Over Kranen/Gille Designstudio Kranen/Gille werd in 2007 opgericht door Jos Kranen en Johannes Gille en is gevestigd in Den Bosch. Kranen en Gille, die elkaar tijdens hun studie aan de Design Academy Eindhoven ontmoetten, zijn constant op zoek naar manieren om verschillende disciplines, ambachten en esthetiek te combineren in aantrekkelijke designobjecten. Al hun kunstwerken lijken de industriële revolutie uit te ademen en bevatten een vleugje van de natuurlijke structuren uit het werk van fotograaf Karl Blossfeldt.
www.kranengille.com

Over het Zuiderzeemuseum Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke huizen, winkels en werkplaatsen uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2013 en 2014 riepen bezoekers van beoordelingssite Zoover het Zuiderzeemuseum uit tot het beste museum van Nederland. Leden van de ANWB riepen het museum uit tot het Leukste uitje van Noord-Holland.
www.zuiderzeemuseum.nl