dinsdag 10 november 2015

Design geïnspireerd op mandvlechtwerk en natuur

Hout, stro, riet en metaal. De basis ingrediënten voor een design van Juan Cappa. Het bijzondere aan het gebruik van deze materialen is het feit dat deze afkomstig zijn van lokale houtzagerijen en boeren. Door deze mooie samenwerking is Juan in staat stoelen en lampen te creëren van materialen met een verleden.

strawstool-juan-cappa-4

Geïnspireerd door de verschillende landschappen en culturen van de landen, van Zweden tot Zuid Amerika, zijn de ontwerpen van Juan het resultaat van een verrassende combinatie van materialen.

“My lamps are inspired by basketry and the repetitive work, which is found in crafts. The design of the straw stool derived from a collaboration with a local goat cheese manufacturer. The shapes and materials found in the barn inspired me to create a unique and natural looking stool.”  

Juan Cappa is in Colombia in een creatieve omgeving opgegroeid waar hij al op jonge leeftijd beïnvloed werd door zijn familie die prachtige dingen maakte van natuurlijke materialen met allemaal hun eigen bijzondere kenmerken. De belangrijkste bron van inspiratie voor Juan is echter zijn ontdekking van traditionele handwerktechnieken en bijbehorende materialen. In veel van zijn ontwerpen is dit duidelijk terug te zien. 

strawstool-juan-cappa-2

De Basketlamp is een mooi voorbeeld hiervan. Deze is gebaseerd op het principe van mandvlechtwerk waarbij de herhaling in het vlechtwerk het design de gewenste vom geeft en een extra krachtige structuur. Het ontwerp van de Straw Stool is het resultaat van een samenwerking met een lokale geitenkaas boerderij. De vormen en materialen die Juan daar heeft gevonden hebben hem gedreven in het creëren van een unieke en natuurlijk ogende stoel. 

Hoewel de Straw Stoel er zeer bewerkelijk uitziet, is het creatieproces van de Straw Stool eigenlijk vrij simpel. Het metaal wordt in de lengte doorgesneden, waarna de stroken in cirkels gerold worden en aan elkaar worden gelast. Het frame van de lamp is dan gereed om geschilderd te worden. Na het schilderen wordt het stro in repen gesneden waarna deze aan de binnenzijde van het metalen frame gezamenlijk tot een robuust figuur worden gevormd en het een comfortabel oppervlak geven.

Basketlamp-juan-cappa-9

Het belangrijkste en meest waardevolle voor Juan is dat hij zijn ontwerp van niets in een prachtig design ziet transformeren. Een volledig vervaardigd design voor iedereen met grote voorliefde voor natuurlijke materialen, mooi handwerk en producten met een verhaal. Gemaakt door mensen die deze waarden net zo belangrijk vinden. En ja, een van deze mensen is Juan Cappa.