vrijdag 20 november 2015

Marmoleum lasdraad hangt nu als Piet Blom gordijn in Modemuseum

Studio Plott bestaat uit Rudi Boiten en Mireille Burger. Met onze studio onderzoeken we de mogelijkheden en grenzen tussen textiel en de 3d print techniek. Onlangs bouwde we zelf een 3d printer van enkele vierkante meters. We experimenteerde met het project “One Yarn of Paint” met verf, waarbij we streefde naar het letterlijk weven van een vloerkleed op de grond.


Zoals bij een weefgetouw werden er horizontale, verticale en schuine lijnen gebruikt om een patroon te printen. Het resulteerde in een object in between vloerkleed, en kunstwerk op de vloer. Na een presentatie in Milaan in April 2014 resulteerde in contact met Forbo, die het interessant leek om te kijken naar printen op marmoleum. Na een bezoek, bleef ons oog hangen op de gekleurde lijnen in de kantine, en zo ontvingen we een paar weken later voor het eerst lasdraad. Waarmee we aan de slag gingen, en de printer aanpaste tot een hele grote “3d printer”. Onze drang om zelf vloerkleden te kunnen ontwikkelen bleef, maar het lasdraad bleek zijn eigen weg te gaan en werd meer geschikt als stuk “stof”. We wilden “eigen” textielen blijven ontwikkelen, zonder hierbij een lang proces in te gaan van ontwerp, technische uitwerking tot resultaat en minimale afname te hebben. En zo begonnen we met een onderzoek waarbij de bestaande textiel bindingen en technieken vertaalden naar grafische patronen die zich het best laten vergelijken met weef -, borduur en macrametechniecken. De prints bleken flexibel, sterk, en licht van gewicht. Waarbij we langzaam weg gingen van de vloer, maar keken naar de wand of de ruimte. Het proces resulteerde tot dusver in een reeks wandobjecten, vitrage en paneelgordijnen.


Naar aanleiding hiervan vroeg Studio Makkink & Bey (curator van tentoonstellingsreeks) “verassende vondsten” ons om een gastinterventie te doen in Het Nieuwe Instituut, te Rotterdam. Wat transformeerde tot Tijdelijk Modemuseum. Meegenomen door archivaris Marks werden we door de meterslange gangen van Het Archief van werken van vele bekende en minder bekende architecten. Ons oog bleef hangen op architect Piet Blom (bekend van de kubuswoningen, te Rotterdam) en zijn tekeningen spoorde ons aan nieuwe patronen en prints te maken, die nu als maatpak in de ruimte hangen.


Komend jaar ontwikkelen met steun van Stimuleringsfond Creatieve Industrie twee nieuwe projecten. "One Yarn Of” een onderzoek en experiment in een hoeveelheid aan materialen, om zo tot een techieck en materialiteit te komen die nog meer vergelijkbare eigenschappen heeft als een textiel. De grens tussen textiel en 3d printen.