zondag 13 december 2015

'Archive Trails' van Little Greene: een op het archief geïnspireerde bloemlezing van Engelse en Franse behangmotieven

De afgelopen tien jaar heeft Little Greene een traditie opgebouwd met het selecteren van authentieke behangontwerpen uit het archief. De kleuren en patronen van deze oude behangontwerpen worden zodanig aangepast, dat ze naadloos aansluiten op het interieur van de 21e eeuw. Zoals de naam al doet vermoeden, is de tiende collectie, ‘Archive Trails’, een vreugdevolle collectie bloemenbehang. Op basis van een aantal zeer gerespecteerde bronnen, zoals English Heritage, de Whitworth Art Gallery in Manchester en historische stukken uit Frankrijk, is de collectie vormgegeven. Deze harmonieuze behangcollectie bevat zeven ontwerpen uit de 18e, 19e en 20e eeuw. In alle ontwerpen komen de populaire bloem- en vogelmotieven terug. Elke behang heeft meerdere kleurenschema's.


Bloemmotieven werden reeds lang voor het machinaal produceren van behangpapier, en de daarop volgende trend van repeterende patronen, gebruikt. Traditioneel werden taferelen in het vroege 18e eeuwse interieur met de hand geschilderd; het waren in feite op maat gemaakte muurschilderingen. Deze ambachtelijke decoraties leidden uiteindelijk tot strakkere, meer gestructureerde ontwerpen, die we tegenwoordig kennen als conventioneel behangpapier.

In het begin van de 19e eeuw zag men een nieuwe uniformiteit met strakker rasterwerk en kleinere, geometrische patronen, welke machinaal gedrukt konden worden. Naarmate de technieken geavanceerder werden, maakten een aantal klassieke rococo- en barokelementen - met name sierlijke bloemen en exotische vogelmotieven - halverwege de 19e eeuw een comeback. Met de zorgvuldige reproductie van zeven van deze historische ontwerpen, viert ‘Archive Trails’ de ontdekking en de daaropvolgende herontdekking van uitbundig bloemenbehang.

Elk ontwerp in deze collectie heeft, net als andere Little Greene behangpapieren, haar eigen druktechnieken, zoals tactiele oppervlaktedruk en glanzende mica-ondergronden, voor een tijdloze oppervlakteafwerking van de hoogste kwaliteit. Samen met 'Colours of England', Little Greene’s palet bijpassende verftinten, zorgt deze collectie voor een heuse make-over van de wanden van traditionele en moderne woningen.


David Mottershead, Managing Director van Little Greene: “Little Greene heeft een traditie opgebouwd met het vinden van archiefontwerpen en deze een nieuw leven te geven. Grote bloemontwerpen met exotische vogels zijn traditioneel en tegelijkertijd bijzonder actueel. We werken nauw samen met een team van experts, waardoor we in staat zijn archiefstukken te recreëren met moderne en aansprekende kleuren en schalen, die passen bij moderne interieurs.”

'Archive Trails' wordt in januari 2016 gelanceerd op 'Deco Off' in Parijs. Pers en publiek zijn welkom in de showroom van Little Greene op 21 Rue Bonaparte, in het hart van de interieurdesigngemeenschap van St Germain.

'Archive Trails' zal landelijk en internationaal verkrijgbaar zijn via het netwerk van Little Greene distributeurs en kan tevens online worden besteld opwww.littlegreene.nl.

ONTWERPEN

Darwin (circa 1760) vormt één van de belangrijkste recente aanwinsten van de Whitworth Art Gallery en zorgt voor een plotwending in het verhaal. Dit voorbeeldige Engelse stuk werd namelijk teruggevonden in een huis in Aix-en-Provence in Frankrijk. De exotische scene is een trouwe imitatie van een typisch 18e eeuws handgeschilderd Chinees stuk, maar de belastingstempel, die nog zichtbaar is op de achterkant van de originele verpakking, toont onomstotelijk aan dat het van Engelse origine is. De interpretatie van de kleuren in het 'serene' kleurenschema lijken veel op die van het origineel; een schitterend en verrassend goed bewaard archiefstuk.

Gustav (circa 1875) werd in slechte staat teruggevonden, waardoor deze lastig te dateren was, maar archivisten van English Heritage houden het op het midden tot het einde van de 18e eeuw. Het werd gevonden in Eagle House, een landhuis in Wimbledon uit de tijd van Jacobus de Eerste, en bevat de kenmerken van klassieke blokdruk. Echter, enkele bloemen op het origineel werden met de hand geschilderd en vervolgens aangebracht op voorbedrukt papier, als onderdeel van een decoratieve rand. De schaal van het patroon doet denken aan een groot damastontwerp, maar dankzij de ingetogen kleurenschema's, die zijn aangepast voor 'Archive Trails', kan dit behangpapier voor een gehele ruimte worden gebruikt, zonder deze te overweldigen.

China Rose (circa 1885) is een klassiek en uitbundig bloempatroon, gebaseerd op het handgeschilderde textiel 'Peking Stripe', waarin een duidelijke Chinese invloed zichtbaar is. Het dateert uit het einde van de 19e eeuw. De vervaagde, matte kleuren van de bladeren en bloemblaadjes zijn kenmerkend voor de originele kunstenaar. Dit is in contrast met het doordacht modern gebruik van mica en de metallieke inkten, die in enkele kleurenschema's worden gebruikt.


Vine (circa 1932), een behangontwerp uit het archief van Whitworth Art Gallery in Manchester, vormt een onmiskenbare knipoog naar William Morris, de vader van de 'Arts & Crafts' beweging uit de tweede helft van de 19e eeuw. Voor deze moderne versie is een authentieke oppervlaktedruktechniek gebruikt met een blauw kleurenschema. Het behang blijft het origineel zeer trouw qua kleur, ondanks de slechte staat van de achtergrondkleur op het teruggevonden restant.

Sakura (circa 1936) is een mooie slinger van matte bladeren en delicate bloesem uit Frankrijk. Het oppervlaktedetail is behouden, wat bijdraagt aan de charmante en gelaagde diepte. De kleurstelling is ingetogen voor een elegante en verleidelijke informaliteit. Voor enkele kleurenschema's is een mica-ondergrond gebruikt om de wisselwerking tussen licht en contrast op de oppervlakte van het papier te benadrukken.

Paradise (circa 1940) is een bonte combinatie van stijlen. Het origineel, waarop dit ontwerp geïnspireerd is, is eigendom van English Heritage en dateert uit de 20e eeuw. Het onderwerp - van exotische flora en de bekende oosterse ho-ho vogel - is klassiek Chinees, terwijl de kleurstelling van het origineel de stijl heeft van een 19e eeuws Frans behangpapier. Het ontwerp behoudt de grote herhaling van het origineel en is verkrijgbaar in zes schitterende kleurenschema's.

Stitch (circa 1940) is geïnspireerd op geborduurd chintz katoen. Meanderen (stippen) was populair voor borduursels en bedrukking, vooral in de tijd waarin blokdruk als statussymbool werd beschouwd. Aan het einde van de 19e eeuw, en voor een groot deel van de 20e eeuw, werden sierlijke patronen in huis gezien als opvallende tekenen van rijkdom en werden geassocieerd met welvaart. Dit behangpapier is gemakkelijk te combineren met verfkleuren en andere elementen in een ruimte, dankzij het gebruik van twee drukkleuren.


Extra: De pdf van het 'Archive Trails' persbericht bevat nieuwe beelden van het zeer geliefde Great Ormond St. behang van Little Greene: gelanceerd in 2008 als onderdeel van Little Greene's eerste behangcollectie, Londen Wallpapers. Great Ormond St. (ca. 1890) is voorzien van een kleurrijk papegaaimotief en is sterk gebaseerd op één vel uit een gelaagde behanggroep, dat verwijderd werd van de achterzijde van een kast, die zich op de begaande grond bevond van een zeer vroege 18e eeuwse hoekwoning tegenover het Great Ormond Street Children's Hospital. Dit ontwerp is in de late 19e eeuw machinaal op cellulosepapier gedrukt.