zondag 17 januari 2016

De belangrijkste interieurtrends voor 2016


Individueel comfort in een warme, sociale setting In de aanloop naar een van de belangrijkste meubelbeurzen van het jaar, de Internationale Möbelmesse (IMM) in Keulen die 18 januari weer van start gaat, komt Leolux met een overzicht van de belangrijkste trends die op de IMM gepresenteerd gaan worden. Art-director Gisella Groenewoud blikt vooruit op 4 belangrijke interieurtrends van 2016: Kleur, indeling, bekleding en comfort.“Uitgesproken kleurgebruik, symmetrische accessoires en de botanische trend maken in 2016 plaats voor de terugkeer van zachtere kleuren in het interieur,” aldus Gisella. “Ook qua indeling verandert er een hoop in de Nederlandse huiskamer; de tafel wordt steeds meer een centrale ontmoetingsplek, terwijl de bank steeds flexibeler wordt ingezet. Dit komt in belangrijke mate door het veranderende mediagebruik: de een kijkt een film op de tablet, terwijl een ander op zijn eigen device de krant leest. De bank brengt mensen samen, maar moet zich wel kunnen aanpassen aan de wensen van het moment.„ Gisella Groenewoud, Art-director Leolux

1. Kleur
Kleur is bepalend voor de sfeer van een huis. In 2015 waren vooral stevige kleuren erg populair, zoals Emerald Green. Voor 2016 verwacht Gisella Groenewoud juist warme en zachte kleuren: “Wij zetten in op warme kleuren in combinatie met natureltinten. Oker, goud, aqua. Kleuren die we ook in de mode terugzien. Dat geldt niet alleen voor bekledingsmaterialen zoals stof en leer, maar ook voor de lakcollectie die op de bekledingen is afgestemd.”

2. Indeling
De woonkamer, keuken en eetkamer krijgen in 2016 een open en ruimtelijk karakter. Steeds vaker wordt er een functionele eethoek gecreëerd met verrijdbare eetkamerstoelen. De televisie heeft in veel huiskamers nog steeds een prominente plaats, maar dit zal afnemen door het toenemende gebruik van mobiele devices zoals tablets. Dit verandert ook de functie van de bank. Er zal steeds meer behoefte zijn aan royale, functionele hoeken en losse elementen, die online mediagebruik op verschillende manieren kunnen faciliteren. Banken waarin je zowel kunt loungen als actief zitten. Goede voorbeelden hiervan zijn het Paleta programma of de nieuwe Guadalupe bank uit de designstudio van Leolux . Gisella vindt dat de salontafel daarbij zal moeten aansluiten: “Dus in plaats van een grote, centrale salontafel, zien we steeds vaker functionele tafels zoals Tilio, met een bewegend blad, of kleine bijzetters die gemakkelijk te verplaatsen zijn.”3. Bekledingsmaterialen
Stoffen zoals gordijnen, vloerkleden of bekleding van meubelen spelen een belangrijke rol in een interieur. In 2016 blijft leer populair materiaal. Meubelfabrikanten laten leer dit jaar zien als prachtig natuurproduct: aniline-leer (open leer zonder beschermende toplaag) of de rijkere semi-anilines. “Er zijn veel verschillende soorten leer, in vrijwel elke denkbare kleur, en allemaal hebben ze hun eigen karakter, afhankelijk van de dikte, de grip en het nerfbeeld,” verteld Gisella. Leer is een prachtig natuurproduct en dat moet vooral zichtbaar blijven. Op het gebied van stoffen zullen elegante patroonstoffen een sterke positie innemen. Vooral op kussens en fauteuils zien we ze steeds meer terug. Ze brengen contrast aan in een anders behoudend meubel. De consument geeft zelf nog vaak de keuze aan zachte wollen stoffen. Volgens Gisella speelt hierbij de slijtvastheid en de zachte uitstraling van dit materiaal een belangrijke rol.

4. Comfort

De komende jaren zal de vraag naar functionele meubelen verder toenemen. Banken vragen om bescheiden afmetingen om zo ruimte te besparen, maar tegelijkertijd moeten ze voldoende ruimte bieden voor het hele gezin. Bovendien krijgen ze door de nieuwe manier van leven en ontspannen ook nieuwe toepassingen. Meubels met veranderfuncties hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in de collecties van grote designmerken. “Wat is er fijner dan na het eten de rug van een eetkamerfauteuil wat te verstellen? Draaibare hoofdsteunen kunnen een gewone bank veranderen in een chaise longue en verstelbare zittingen maken een meubel geschikt voor grotere en kleinere mensen.”

Meubels moeten in 2016 mensen samenbrengen en tegelijk aanpasbaar zijn aan de wensen van het moment. “De ontwerpen van Leolux sluiten hierbij aan. Vandaar dat we meubels ontwerpen die door het hele gezin op elk moment van de dag gebruikt kunnen worden zonder compromissen te sluiten over de kwaliteit van de afwerking of gebruikte materialen,” legt Gisella uit. “Al onze meubels worden op bestelling gemaakt en daardoor kunnen we een bank of fauteuil helemaal personaliseren: we passen ‘m helemaal aan naar de wensen van de gebruikers, in kleur, bekleding en comfortopties.”

Voor meer woontrends 2016 neem ook eens een kijkje op Wonenonline.nl