zondag 31 januari 2016

Koester kraanwater

Kraanwater is gezond. En het is altijd in de buurt. We hoeven de kraan maar open te draaien. Al beseffen we nauwelijks hoe bijzonder dat eigenlijk is. Tel daarbij op dat kraanwater goedkoper is dan bronwater en de keus is snel gemaakt. Nog een voordeel: ook het milieu heeft er baat bij.


Water is een bijzonder, maar vooral essentieel product, al was het maar omdat de mens niet zonder kan. Daarvan zijn we doordrongen, zo goed zelfs, dat we met z’n allen steeds vaker naar de winkel rennen om bron- of mineraalwater in te slaan. Afgelopen vijf jaar steeg de consumptie ervan in Nederland met zo’n 17 miljoen liter naar ruim 365 miljoen liter. Omgerekend is dat 22 liter per jaar per hoofd van de bevolking. Al blijf Nederland daarmee achter bij andere Europese landen, toch is dat vreemd. Want het water dat hier uit de kraan komt, kan moeiteloos concurreren met water uit de fles. Ons kraanwater moet aan maar liefst 66 eisen voldoen, terwijl voorverpakt water getest wordt op ‘slechts’ 17 eigenschappen. Daardoor heeft ons land het beste drinkwater van Europa. En dat komt zomaar uit de kraan: het is overal en op ieder moment van de dag binnen handbereik.


Maar water is niet alleen een dorstlesser, het is ook broodnodig, simpelweg omdat een volwassen mens dagelijks gemiddeld 2,5 liter vocht nodig heeft. Dus is zo’n tappunt in huis behoorlijk handig, zeker ook omdat kraanwater direct geschikt is voor consumptie. Gemiddeld zijn we daar per persoon maandelijks zo’n vijf euro aan kwijt. Een bescheiden bedrag, zeker in vergelijking met de prijs bron- of mineraalwater. Omgerekend zijn die maar liefst 200 keer duurder dan kraanwater, een verschil dat vooral wordt veroorzaakt door de dure productie van kartonnen en kunststof verpakkingen.


Dat verklaart ook waarom kraanwater beter is voor het milieu. De uitstoot van CO2 is door de productie, de verpakking en het transport van een liter verpakt drinkwater 500 keer zo hoog dan die van dezelfde hoeveelheid kraanwater. Dagelijks belanden bovendien ook nog eens honderdduizenden van die verpakkingen bij het afval. Slechts een vijfde daarvan wordt gerecycled. Een deel ervan belandt zelfs in zee, met als gevolg dat in de oceaan inmiddels een hoeveelheid plastic drijft met het formaat van een bescheiden werelddeel. Dit alles benadrukt nog maar eens hoe bijzonder het is dat schoon drinkwater in Nederland zomaar uit de kraan stoomt.


Over Dornbracht
Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG met hoofdvestiging in Iserlohn is een internationaal opererend familiebedrijf dat hoogwaardige designkranen en -accessoires voor badkamer en keuken produceert. Hoog gekwalificeerde medewerkers en de modernste productietechnologie├źn garanderen manufactuurkwaliteit op het hoogste niveau. Met de merk-claim 'Culturing Life' breidt de onderneming zijn fundament van design- en watercompetentie uit: technologische vooruitgang in de zin van interconnectie en comfort, en preventie op het gebied van gezondheid en welzijn versterken de merkperformance en productontwikkeling van de toekomst. Zo geeft Dornbracht het leven steeds opnieuw vorm – cultiveert het. Het jarenlange culturele engagement in het kader van de Culture Projects levert Dornbracht daarvoor steeds nieuwe impulsen en bespoedigt het innovatieve en technologische leiderschap in de leefruimtes badkamer en keuken. Dornbracht is onderdeel van de Dornbracht Group die met Alape twee premium aanbieders op keuken- en badkamergebied verenigt.