vrijdag 26 februari 2016

IKEA wint IF Design Award 2016 voor RIGGAD bureaulamp met draadloze oplader

De innovatieve RIGGAD bureaulamp van IKEA is vandaag in München bekroond met een iF DESIGN AWARD in de categorie Verlichting. De bureaulamp waarmee je tevens draadloos je smartphone kan opladen, is onderdeel van de zogeheten Home Smart collectie die IKEA in 2015 introduceerde. Het woonwarenhuis ziet de RIGGAD bureaulamp als toonbeeld van Democratic Design. Een methode gestoeld op vijf dimensies die tijdens elk ontwerpproces gehanteerd wordt: vorm, kwaliteit, functie en duurzaamheid tegen een zo laag mogelijke prijs om het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.


De iF DESIGN AWARD is één van ‘s werelds meest prestigieuze design awards. Dit jaar beoordeelde de jury ruim 5.000 inzendingen van meer dan 2.400 deelnemers uit 53 landen. De RIGGAD bureaulamp met draadloze oplader kreeg een iF DESIGN AWARD in de categorie Verlichting. “iF bekroont buitengewone prestaties op het gebied van design. We zijn erg trots op deze prijs voor de RIGGAD bureaulamp”, vertelt Björn Block, Range Manager Lighting en IKEA Home Smart van IKEA Zweden.


Award-winnend ontwerp
Met de RIGGAD led-werklamp kan je je telefoon opladen terwijl je aan het werk bent. In de voet van de lamp is een lader ingebouwd. Door je smartphone op het plusteken te leggen, begint het opladen. “Ik wilde dat de oplader op een eenvoudige manier onderdeel is van de lamp, zodat het opladen een logische bezigheid binnenshuis is. Tegelijkertijd moest het gemakkelijk in het gebruik zijn. Het resultaat is een oplaadstation met een eenvoudig, maar bijzonder design”, zegt David Wahl, designer van IKEA Zweden. De lamp is uitgerust met een verstelbare lamparm en kap, waardoor je het licht kan richten. De led-lichtbron verbruikt tot circa 85 procent minder energie en heeft een 20 keer langere levensduur dan gloeilampen.


Versmelting met interieur
Consumentenonderzoek toont aan dat veel mensen het opladen van hun mobiele telefoon als een vervelend, maar onvermijdelijk ervaren. Daarvoor bedacht IKEA de oplossing: tover meubels om tot draadloze opladers die een einde maken aan losse kabels en andere oplaad-ergenissen in huis. Om een smartphone draadloos op te laden via meubels zoals de RIGGAD bureaulamp of het SELJE nachttafeltje moet deze beschikken over de zogenoemde Qi-standaard. Heeft het toestel deze ingebouwde functie niet, dan biedt IKEA speciale VITAHULT oplaadhoesjes die je eenvoudig om je iPhone of Samsung toestel doet. Alle meubels met oplaadfunctie zijn ontworpen volgens het Democratic Design principe: de juiste combinatie van vorm, functie, kwaliteit, duurzaamheid en een lage prijs.