dinsdag 8 maart 2016

'Een ware romanticus'

Witte geurende planten, Woonplant van de Maand maart

Wie wil er nou geen romanticus in huis? Met een van deze drie witte woonplanten, die heerlijk geuren dankzij roomwitte bloemen en zich soms zelfs innig ergens omheen slingeren, zit je goed. Gardenia, Stephanotis en Jasmijn zijn drie diepgroene casanova’s die naast prachtige witte bloemen nog veel meer in hun mars hebben. Ze ruiken heerlijk, passen in elk interieur en je kunt ze ook een mooi hangend plekje geven.

Parfumplanten
De Gardenia is een zeer rijke bloeier. De Stephanotis en Jasmijn zijn soepel en slaan hun groene armen om hetgeen wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Naast dat ze alle drie een heerlijke geur verspreiden, passen ze zich makkelijk aan binnen elk interieur. Breng hiermee de huidige wit-groene woontrend in jouw woonkamer.


Gardenia - Rijke bloei
De glanzende diepgroene bladeren met mooie nerven en prachtige roomwitte bloemen, hebben een wilde roosvorm. Bij een goede verzorging kan de Gardenia wel honderd bloemen geven.


Stephanotis - Geur en kleur
De buisvormige, zuiver witte en een beetje wasachtige bloemen zijn herkenbaar voor de Stephanotis. Ze groeien samen in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en kleuren prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes.


Jasmijn - Sierlijke klimmer
Jasmijn is een sierlijk struikje met mooie donkergroene bladeren en ook weer witte bloemen. De bloemengeur van de Jasmijn komt vooral na zonsondergang vrij en zou nóg sterker zijn bij maanlicht.


Verzorging
De Gardenia heeft het liefst een lichte standplaats, maar voorkom volle zon. Door de kluit vochtig te houden, groeien de bladeren en bloemen het best. Neem de groene bladeren meteen mee, door deze met de plantenspuit te besprenkelen. Uitgebloeide bloemen kunnen worden weggehaald, de plant bloeit dan gewoon vrolijk door.


De Stephanotis staat ook graag in het licht, op een vaste plek met een vochtige kluit, zonder voetbad. Keer de plant niet zodra er eenmaal knoppen aan zitten. Dan krijg je de mooiste bloei.

Geef de Jasmijn een lichte, maar niet al te zonnige standplaats en voldoende water. Jasmijn is een snelle groeier, dus je kunt gauw genieten van de geur & kleur. Deze witte woonplant heeft wel de meeste aandacht nodig van de drie. Geef eens in de twee weken een extraatje aan de Jasmijn, in de vorm van plantenvoeding, om er het meeste en vooral langste plezier van te hebben.


Ideeën
Deze casanova’s komen mooi tot hun recht tegen bijvoorbeeld een kast of langs een kozijn, waar ze tegenop groeien. In de trendy woonkamer anno 2016 is de Stephanotis hangend een ware eyecatcher.

DIY 3: Gun je parfumplanten een klimrek
Mooie knooppunten voor witte geurende bloeiers

Met dit kunstige knoopwerk maak je niet alleen een originele roomdivider, je geeft geurende witte bloeiers als Stephanotis en jasmijn meteen houvast om goed te kunnen klimmen en kronkelen met hun fraaie ranken. Gardenia houdt haar takken en bloemen altijd keurig bij zich, en vormt zo een mooi staand tegenwicht. Deze drie heerlijk geurende witte bloeiers zijn Woonplanten van de maand maart. Prachtig om te zien, een belevenis om in huis te hebben en dit stukje macramé 2.0? Makkelijker dan je denkt!

Dit heb je nodig:

● Geurende witte bloeiers, zoals Stephanotis, jasmijn en Gardenia
● Zoveel pannetjes als je parfumplanten hebt (deze zijn van Ikea)
● Snoeischaar
● Ronde stok, 120 cm lang
● Plankjes
● Stevig touw: hier zijn 12 touwen van 6 meter gebruikt
● Boormachine + boor met de dikte van het touw

Zo maak je het:

Stap 1
Hang de stok aan het plafond en bind 24 touwen zo aan de stok dat er 12 paren ontstaan. Knoop de touwen met de weitasknoop.

Stap 2
Boor in de hoeken van de plankjes gaatjes, rijg de touwen erdoor, zorgt dat ze recht hangen en maak knopen aan de onderkant, zodat de plank goed blijft zitten. Knoop door tot het touw op is.

Stap 3
Plant de woonplanten in de pannetjes en verdeel ze zo over de plankjes. Stephanotis en jasmijn worden meestal geleverd met een rekje. Als je dat voorzichtig losmaakt, ziet dit duo er meteen een stuk spannender uit en kunnen de ranken zich beter rond je knoopkunst wikkelen.

Bron: mooiwatplantendoen.nl