dinsdag 22 maart 2016

Europeanen besparen maar liefst 50 liter water op het toilet per persoon per dag

Dankzij moderne spoeltechnologie wordt drinkwater slim bespaard

Het op een verantwoorde wijze gebruiken van drinkwater is een zaak van mondiaal belang. Als gevolg daarvan wordt deze kostbare hulpbron steeds minder gebruikt bij het doorspoelen van ons toilet. 50 jaar geleden gebruikte één persoon ongeveer 70 liter water per dag voor het doorspoelen van het toilet. Dankzij moderne spoeltechnologie, wordt er nog maar 18 liter per persoon per dag gebruikt. Dat is een besparing van meer dan 50 liter water per persoon per dag. Ondanks deze enorme besparing is een optimale sanitaire werking gegarandeerd. Als toonaangevend bedrijf heeft Geberit een beslissende rol gespeeld in het vormgeven van deze technologische ontwikkeling en het bevorderen hiervan over de gehele linie.


Toiletspoelingen
Recentelijk, rond de 60er jaren, werd 12 liter water gebruikt voor één spoeling. Met de introductie van de stop-and-go spoelfunctie en daarna de 2-toets bediening, bood Geberit de consument de mogelijkheid het spoelvolume per spoeling zelf te bepalen. Tegelijkertijd is de maximaal beschikbare hoeveelheid water per spoeling geleidelijk aan gereduceerd. Sinds een heel aantal jaren levert Geberit de stortbak met een 2-toets bediening, voorzien van een grote spoeling van 6 liter en een kleine spoeling van 3 liter water, respectievelijk voor het doorspoelen van een grote en kleine boodschap.


Het verminderen van het spoelvolume, met het behoud van een optimale werking, is alleen mogelijk geworden door het verbeteren van het gehele systeem, als de verbinding tussen de stortbak en het wc-keramiek, de binnenvorm van de toiletpot en de oppervlakteafwerking daarvan. Een belangrijk aspect in deze ontwikkeling is tevens de afmeting van de afvoerleiding en de wettelijke richtlijnen daarin. Je kan immers met minder water het toilet doorspoelen, de riolering achter het toilet moet ook nog goed doorgespoeld kunnen worden.


Moderne toiletontwikkelingen, zoals de opkomst van de douchewc, ondersteunen deze ontwikkeling. Buiten het feit dat deze moderne toiletten juist water gebruiken voor het reinigen van het onderlichaam na het gebruik van het toilet, hoeft er minder vaak doorgespoeld te worden, door het verminderde of het niet gebruiken van toiletpapier. Immers het onderlichaam is middels warm water reeds schoongespoeld en wordt met een föhn of middels minimaal wc-papier droog gemaakt. De nieuwste AquaClean douchewc van Geberit heeft bovendien een vernieuwde keramiekvorm en spoeling, waardoor nog minder water verbruikt wordt bij elke spoeling.

Meer weten over sanitaire duurzaamheid? Kijk op www.geberit.nl/duurzaamheid.