donderdag 17 maart 2016

Ontdek de geheime tuinjuwelen

10 Bijzondere zomerbollen
Wil je in de zomer van echt bijzondere bloemen genieten in de tuin? Iets dat de tuin net even anders maakt dan andere tuinen? En waar je geen groene vingers voor nodig hebt? Dat kan, met de geheime juweeltjes onder de zomerbollen. Het zijn bijzondere soorten; zomerbollen met een verrassende bloemvorm, een gekke bloemkleur of een verleidende bloemgeur. En stiekem kent bijna niemand ze. Soorten als dahlia's, calla's en gladiolen zijn vrij bekend, maar tuinsieraden als Hymenocallis en Tulbaghia staan op het punt om door te breken. Maak je tuin speciaal met deze sieraden en plant de nog onbekende zomerbollen. Wees wel snel want ze zijn in kleinere hoeveelheden verkrijgbaar dan bijvoorbeeld dahlia's.

10 Geheime juweeltjes onder de zomerbollen:


Spinkruid (Commelina)
Deze zomerbol brengt het blauwste blauw in je tuin met haar opstaande bloemen. Ze openen zich 's ochtends en zijn 's middags alweer uitgebloeid om gauw plaats te maken voor nieuwe bloemen. Spinkruid (Commelina) is vernoemd naar de twee Nederlandse botanisten Johann en Kaspar Commelin. Ze wordt zo'n 40 cm hoog en bloeit in de vroege zomer.


Haaklelie (Crinum)
Deze zomerbol is niet alleen prachtig om te zien, maar laat je tuin ook nog eens lekker ruiken. Haaklelie (Crinum) is in verschillende kleuren verkrijgbaar, zoals wit, roze en dieprood. Het zijn oersterke bollen die ieder jaar groter worden en opnieuw bloeien. De bollen kunnen uiteindelijk wel 10 kg wegen!


Kuiflelie (Eucomis)
Deze zomerbol brengt met zijn grove gestalte en frisse geur rust in de tuin. De kuiflelie (Eucomis) bezit bijzondere krachten; de Zuidbantoes Xhosa gebruikten deze zomerbol namelijk als geneesmiddel tegen reuma. Met zijn massieve bladeren en krachtige bloemaren wordt hij 75 cm hoog en breed. Hij voelt zich prima in potten en is er in gele, groene, witte en paarse tinten.


Spinlelie (Hymenocallis)
Deze schone heeft spectaculaire trompetachtige bloemen en een fijne lichtzoete geur. Haar naam heeft ze te danken aan de lange, delicate buitenste bloemblaadjes die lijken op de pootjes van een spin. Met een lengte van 20 tot 40 centimeter brengt de spinlelie (Hymenocallis) een gevoel van zuiverheid in de tuin.  Galtonia
Deze zomerbol komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en houdt dan ook van een warm plekje in de tuin. De bloemen lijken door de vele kleine bloemetjes aan een steel op een grote hyacint. Ze bloeit vanaf juli en net als hyacint geeft Galtonia een heerlijke geur af waar de bijen op afkomen.


Ixia
Deze zomerbol is een echte vlindertrekker. Als de stervormige bloemen in juni beginnen te bloeien verspreiden ze een geur waar vlinders (en mensen) gek op zijn. De bloemen sluiten zich aan het einde van de dag en groeien elke dag een beetje groter.


Lampenpoetser (Liatris)
Deze zomerbol groeit in Noord-Amerika en het zuiden van Canada in de natuur tussen het gras. Langs de steel groeien dan ook grasachtige bladeren. In juli bloeien er honderden lilaroze bloemen aan de knotsvormige aar van de Lampenpoetser (Liatris), waar je tot in september van kunt genieten.


Gemberorchidee (Roscoea)
Deze exotische zomerbol is vernoemd naar de Engelse botanicus William Roscoe. Vanaf juni showt ze haar bloemen, die lijken op die van een orchidee waarvan je tot in de herfst van kunt genieten. Gemberorchidee (Roscoea) is te koop in de kleuren crème, wit, roze, geel en paars en wordt zo'n 40 cm hoog.


Voodoolelie (Sauromatum)
Deze zomerbol is een zeer aparte verschijning. De donkergekleurde, gespikkelde, aronskelkvormige bloem is onalledaags en bloeit slechts een dag! De bloem geeft een riekende geur om vliegen te lokken. Na de bloei groeit er uit de stamper groen gespikkeld blad. Vanaf dat moment krijgt de Voodoolelie (Sauromatum) een gangbaarder uiterlijk waar je de hele zomer van kunt genieten.


Kaapse knoflook (Tulbaghia)
Deze zomerbol heeft meerdere kanten. Ze geeft prachtige trompetvormige roze bloemetjes én ze is als kruid in gerechten te gebruiken. Het blad heeft namelijk een lookachtige geur en smaak. Kaapse knoflook groeit graag aan het water en bloeit van juli tot oktober.

Meer weten over zomerbollen? Bezoek www.bulb.com.