maandag 21 maart 2016

Tijd voor zomerbollen

Dubbel profijt; ontspanning van het planten én van de bloei
De zon straalt steeds vaker en uitbundiger en de tuin wordt groener en groener. Het verlangen naar uitzicht op kleurrijke bloemen slaat toe. Gelukkig is de vorst voorbij en kunnen de zomerbollen worden geplant in alle kleuren van de regenboog. Een vervelend karweitje? Nee hoor, het is wetenschappelijk bewezen dat tuinieren je heerlijk laat ontspannen. En na het ontspanningsmoment tijdens het planten is het wachten op het tweede relaxmoment: genieten van de bloemen. Dubbel profijt dus!


Stressvermindering
Uit onderzoek blijkt dat lichamelijke inspanning in de natuur de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol verlaagt. Éen je krijgt er ook nog eens een lagere bloeddruk van. Wanneer je fysiek bezig bent in de tuin ontstaat er al snel ruimte in het hoofd. Is dat niet fijn? Geef 'in de tuin werken' dus gerust de associatie 'ontspannend karweitje' in plaats van 'lastig karweitje'. En de ontspannende inspanning wordt ook nog eens beloond. In de zomer groeien de zomerbollen namelijk uit tot sfeervolle, bloeiende planten. Een transformatie van nog kleurloze, grillige zomerbollen naar stralende en kleurrijke bloemen.


Tip
Wil je weten welke zomerbollen er zijn? Ga naar bulb.com en bekijk het hele assortiment.

Voor en na
In het begin lijkt het moeilijk voor te stellen hoe de nog kale, kleurloze bolletjes kunnen uitgroeien tot een bloemenzee. Maar echt, de zomerbollen hebben het in zich. Alles wat ze nodig hebben om in de zomer met hun bloemen te kunnen pronken zit al in de bol. Het is net een ondergrondse fabriek. Het enige dat de bloembol nodig heeft is licht, warmte en water. De transformatie van 'voor' naar 'na' is indrukwekkend om te zien.

1, 2, 3... Geplant!
Zomerbollen kunnen vanaf april, wanneer de kans op vorst verdwenen is, geplant worden. Blijft het lang koud, wacht dan nog even want ze kunnen niet tegen vorst. Tot eind mei kunnen zomerbollen geplant worden.

Stap 1
Graaf een plantgat of gleuf met een schepje. Zomerbollen of knollen moeten twee keer zo diep als hun grootte worden geplant. Begonia’s en dahlia’s zijn uitzonderingen. Die moeten net onder de oppervlakte worden geplant.

Stap 2
Maak de grond los en maak de bodem enigszins gelijk, maar druk deze niet aan. Zet kleine zomerbollen zo'n 10 cm van elkaar. Voor gladiolen is 12 cm een goede afstand, voor begonia’s 25 cm, voor lelies 30 cm en voor de dahlia’s zelfs 40 cm. Plaats zonder te duwen de bloembollen zachtjes in de grond.

Stap 3
Bedek de bloembollen met aarde. Direct na het planten hebben zomerbollen extra veel water nodig om snel wortels te vormen. In de droge voorjaarsperiode is het verstandig om de grond in de tuin vochtig te houden.

Bron: iBulb