woensdag 22 juni 2016

Farrow & Ball biedt al jaren met haar matte muurverf in afgewogen kleuren de perfecte achtergrond voor de verfijnde ontwerpen van Scholten & Baijings. Ook voor hun nieuwe project, het Arita House in Amsterdam hebben Stefan Scholten (1972) & Carole Baijings (1973) met zeer veel zorg een viertal kleuren gekozen.

Het Arita House Amsterdam is gevestigd in een historisch monument uit 1925 dat naast het Rijksmuseum ligt. Het complex bestaat uit meerdere panden. Centraal staat in dit project de viering van 400 jaar ambacht van Arita porselein uit de Saga provincie in Japan. De tentoonstelling in het Arita House laat het ontwerp- en maakproces achter de nieuwe porseleinen producten uit de 2016/ collecties zien. Hoe de ontwerpers zich laten inspireren door Japans vakmanschap en cultureel erfgoed.

Scholten & Baijings staan internationaal bekend om de combinatie van traditioneel ambacht en industriƫle productietechnieken waarbij de scheidslijn tussen ontwerp- en productieproces wordt opgeheven. Op deze wijze ontstaat een unieke beeldtaal: design met een persoonlijk signatuur, die minimaal is, maar niet afstandelijk of industrieel aandoet.


De ragfijne afwerking, betoverend kleurgebruik en een subtiele materiaalbehandeling is de perfecte match met de stijl van Farrow & Ball. Net zoals Arita heeft ook Farrow & Ball een jubileum jaar. Dit Engelse merk fabriceert al 70 jaar verf en behang op een ambachtelijke manier in Dorset.

Carole Baijings: "De unieke lichte tinten, zoals Strong White met een koel grijze ondertoon, Blackened, de warm grijze Pavilion Gray en de licht blauwe tint Borrowed Light, zijn gevoelig voor de delicate nuances van daglicht en net zo fragile als het porcelain. Dit spel van zachte tinten, afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk licht, brengt de ruimten tot leven. De matheid van de kleuren benadrukken het karakter van het monument, intensiveren de uitstraling van het geƫxposeerde porselein en geven het geheel een zeer warme minimalistische uitstraling."

De 2016/ expositie is van donderdag tot en met zaterdag te bezichtigen van 10.00 tot 18.00 uur. De winkel ‘SHOP/SHOP’ is dan ook open, waar naast porselein ook andere producten, te koop zijn. Er worden debatten, lezingen, workshops en theeceremonies georganiseerd. Een plek waar mensen het 2016/ project in meer diepgang kunnen ervaren.